---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μέγας Αλέξανδρος (Πέλλα 356π.Χ-Βαβυλώνα 323π.Χ)

«Δέν ὐπάρχει τίποτα ἀδύνατο γι’ αὐτόν πού θά προσπαθήσει»
Μέγας Αλέξανδρος

Το απόγευμα της 13ης Ιουνίου του 323 π.Χ, στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσωρα, ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 32 χρονών και 11 μηνών. Επί δέκα ημέρες υπέφερε από υψηλό πυρετό. Ο θάνατος του πιθανόν να οφειλόταν  σε πυρετικό νόσημα (ενδεχομένως τύφος), χωρίς να μπορεί αποκλεισθεί η δηλητηρίαση, ή κάποιο άλλο αίτιο. Η αθανασία έχει ανάγκη από ένα πρόωρο τέλος.
Η εξόρμηση
Στέφθηκε Βασιλιάς της Μακεδονίας σε ηλικία 20 χρονών, μετά την δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου του Β΄. Στα 13 χρόνια της βασιλείας του άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η αυτοκρατορία που δημιούργησε εκτινόταν από την Αδριατική έως τον Ινδό ποταμό και από τον Δούναβη έως την Αίγυπτο. Ο Αλέξανδρος σκεφτόταν σαν βασιλιάς, ενεργούσε σαν στρατηγός και πολεμούσε σαν στρατιώτης. Ήταν ατρόμητος, λιτοδίαιτος, ανιδιοτελής και γενναιόδωρος προς τους φίλους του. Όταν πέρασε τον Ελλήσποντο είχε  ένα στράτευμα 50.000 ανδρών, 60 τάλαντα για την εκστρατεία  και ένα  δημόσιο χρέος 1.200 τάλαντων. Είχε όμως όραμα και αδάμαστη θέληση. Ο  στρατός  του ήταν μακρά ο καλύτερος της εποχής του. Ο Αλέξανδρος υπήρξε το είδος του στρατιωτικού ηγήτορα, που πολεμούσε, ενώ συγχρόνως διηύθυνε την μάχη. Διέθετε  μεγαλοφυή στρατηγική σκέψη και  διοικούσε πάντα δια του παραδείγματος. Τα επιτεύγματα του
ήταν αποτέλεσμα αυτών των ιδιαιτέρων ικανοτήτων του.
Η Κατάλυση του Περσικού Κράτους
Είχε θέσει σαν σκοπό της ζωής του να καταλύσει το Περσικό κράτος και να δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία. Ο αντίπαλος του Δαρείος, ήταν ηγεμόνας αλλά όχι στρατιώτης. Μετά την ήττα του στο Γρανικό ποταμό, κατανόησε την σοβαρότητα της απειλής, αλλά δεν ήξερε πως  να την εξουδετερώσει. Στη μάχη της Ισσού εγκατέλειψε  έντρομος τον στρατό του, μαζί με την βασιλική οικογένεια. Ο Δαρείος πρότεινε στον Αλέξανδρο να παντρευτεί την θυγατέρα του και  να τον κάνει συμβασιλέα και διάδοχο του. Σκέφτηκε ότι του ήταν πιο εύκολο να τον αντιμετωπίσει στο χώρο της αυλής των ανακτόρων, παρά στο πεδίο της μάχης. Ο Αλέξανδρος απέρριψε την δελεαστική προσφορά του, γιατί γνώριζε ότι μπορούσε να τα έχει όλα δικά του χωρίς ανταλλάγματα. Η μάχη των Γαυγαμήλων σφράγισε την κυριαρχία του και πιστοποίησε την απαράμιλλη στρατιωτική του αξίας.
Η Ελληνική Αυτοκρατορία
Προσπάθησε να επιτύχει  την ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες και γλώσσες Στην απέραντη αυτοκρατορία του μεταλαμπάδευσε τον ελληνικό πολιτισμό.  Επέβαλλε την χρήση ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα της Αττικής διαλέκτου. Ο ίδιος μιλούσε μόνο ελληνικά.  Το όραμα του ήταν η δημιουργία ενός οικουμενικού κράτους, βασισμένο στον ελληνική παιδεία. Έδωσε στον ελληνικό πολιτισμό την ευκαιρία να γίνει παγκοσμίως γνωστός και να αποτελέσει το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.  Το μελανότερο σημείο του Αλεξάνδρου αποτελεί η εκτέλεση του γηραιού και πιστού στρατηγού Παρμενίωνα, χωρίς να του δώσει την ευκαιρία να  απολογηθεί. 
Η Αναγνώριση
Σε έρευνα ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού ανακηρύχθηκε ο διασημότερος έλληνας όλων των εποχών. Σε αντίστοιχη έρευνα του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), για τους διασημότερους ανθρώπους του κόσμου  των τελευταίων 6.000 χρόνων, ο Αλέξανδρος κατετάγη 5ος μετά τους Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Ιησούς Χριστό και Σωκράτη. Ο Αλέξανδρος αποτελεί αιώνια δόξα της Ελλάδος και θα ξεχαστεί μόνο όταν θα εκλείψει το ανθρώπινο είδος από την γη.
Αντγος εα Ιωάννης Κρασσάς
f.oineas@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: