---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης και η «χακί παρέα» του…

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης, 
πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ 
.
Πριν λίγες ημέρες έγινε ο ανασχηματισμός. Αντικαταστάθηκε ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης (βουλευτής Λακωνίας) από τον κ. Λαμπρόπουλο (βουλευτής Μεσσηνίας). Το τελευταίο, πριν τον ανασχηματισμό, διάστημα συγκεκριμένα sites χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω από πού καθοδηγούντο, καταφέρονταν με άγαρμπο και προκλητικό τρόπο κατά του τέως ΥΦΕΘΑ αλλά και των συμβούλων του για θέματα που αφορούσαν τα Μετοχικά Ταμεία και την πιθανή ενοποίηση τους. Τα κατάφεραν, πέτυχαν τον σκοπό τους. Ο κ. Δαβάκης μετά από μόλις 11 μήνες, αντικαταστάθηκε με …τιμές από τον ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλο. Δεν τους έφθασε όμως αυτό, ήθελαν να ολοκληρώσουν το …έργο τους. Οι προσπάθειες τους συνεχίστηκαν με στόχο πλέον τους συμβούλους που είχε ο κ. Καράμπελας και δεν αντικατέστησε προς τιμήν του ο κ. Δαβάκης, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Ποιο ήταν το «έγκλημα» όμως του κ. Δαβάκη και των συμβούλων του; Ένα και μοναδικό. Εργάζονταν ακατάπαυστα και προωθούσαν όλα τα θέματα που ήταν προς το συμφέρον των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων τους ενώ παράλληλα δεν άφηναν να τους ξεφύγει τίποτε σχετικό με προμήθειες. Παραθέτω ορισμένα. (1) Η εξασφάλιση πληρωμής 13.000 ΒΟΕΑ σε δικαιούχα τέκνα μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ. Το Ταμείο από καθυστέρηση 3 ετών στην καταβολή του ΒΟΕΑ έφτασε στο σημείο να πληρώνει σήμερα, άμεσα με την κατάθεση της αίτησης. Επίσης δύναμαι να γνωρίζω ότι έχει λογιστικά διαχωριστεί ο λογαριασμός του ΒΟΕΑ και αυτή την στιγμή έχει πλεόνασμα άνω των 20 εκατ. ευρώ (2) Η εξασφάλιση σταθερής τιμής μεριδίου για το ΒΟΕΑ και των τριών Μετοχικών Ταμείων, αποπλέκοντας την από την τιμή μεριδίου του μερίσματος με αποτέλεσμα να διατηρηθεί στα επίπεδα του έτους 2011 και να μην υποστεί τις μετέπειτα μειώσεις. (3) Την ενσωμάτωση των προτάσεων της διακλαδικής – διυπουργικής επιτροπής σε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου, με νομοθετικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση αύξησης εσόδων των Μετοχικών Ταμείων και διατήρησης της βιωσιμότητας των. (4) Η παρακράτηση 2% στις δαπάνες του Π/Υ υπέρ του ΕΛΟΑΣ όπως γίνεται στο ΠΝ και στην ΠΑ, που θα αυξήσει τα έσοδα του και θα μειώσει το χρόνο απόδοσης του εφάπαξ. (5) Η συμφωνία με τον κ. Σταϊκούρα για κατάθεση τροπολογίας για την διαδικασία δημιουργίας αποθεματικού του ΜΤΣ σε σταθερό ποσό 20 εκατ. ευρώ ανά έτος και όχι 30, εξασφαλίζοντας 10 εκατ. ευρώ υπέρ του μερίσματος. (6) Η τροπολογία που αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου του ΜΤΣ από το ΥΠΟΙΚ από τα 15 στα 25 χρόνια, με αύξηση εσόδων περίπου 10 εκ ευρώ ετησίως.

Για να κατανοήσουμε όμως ότι και ο κ. Δαβάκης και οι σύμβουλοι του, ενδιαφέρονταν πραγματικά και ουσιαστικά για τα θέματα μας, θα σας παραθέσω με λίγα λόγια το ιστορικό μιας συνάντησης που δεν έγινε ευρέως γνωστή. Τέλος Μαρτίου 2014, υπέβαλα στον κ. ΥΦΕΘΑ επιστολή αιτούμενος συνάντηση με μοναδικό αντικείμενο την προσπάθεια (λόγω και των επικείμενων εκλογών) της άρσης του άδικου ηλικιακού «ρατσισμού» των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, που εφαρμόσθηκε με τους νόμους 3986/2011, 4002/2011 και 4024/11. Ο κ. ΥΦΕΘΑ δια των συμβούλων του και με σκοπό η συνάντηση να γίνει ουσιαστικότερη και γιατί όχι και αποτελεσματικότερη, προώθησε την επιστολή με ιδιόχειρη σημείωση του στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, το αντικείμενο της οποίας ήταν καθαρά αρμοδιότητας του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές), στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Υπτγος ε.α. Ευάγγελος Δανιάς, ο πρόεδρος της ΠΟΣ Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος, ο συντάξας το παρόν πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ Σχης ε.α. Απόστολος Παπαπαρίσης και οι σύμβουλοι του ΥΦΕΘΑ Αθανάσιος Κυριακόπουλος και Ιωάννης Κοτσαρίδης. Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και καμία δέσμευση. Αποφασίσθηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα. Η προετοιμασία είχε ήδη ξεκινήσει. Ήρθε όμως ο ανασχηματισμός…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι: (1) Ήταν η πρώτη φορά που συζητείτο το θέμα αυτό σε τόσο υψηλό επίπεδο. (2) Πρότεινα να συμμετάσχουν οι πρόεδροι της ΕΑΑΣ και της ΠΟΣ, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια αν απαιτείτο, όπερ και έγινε. (3) Αν και το πρόγραμμα του κ. Σταϊκούρα ήταν ιδιαιτέρως πιεσμένο λόγω του μεσοπρόθεσμου που συζητείτο εκείνη τη βδομάδα στη Βουλή, η συνάντηση ξεπέρασε κατά πολύ τη μία ώρα. (4) Όταν θέλησα να συντάξω και να αναρτήσω κάτι κολακευτικό για το ενδιαφέρον του κ. Δαβάκη, αυτός προς τιμήν του, δεν το ήθελε αφού «ο σκοπός δεν είχε επιτευχθεί», όπως είπε. Παρακάλεσε δε, αν έπρεπε να γραφεί κάτι να γινόταν στο τέλος της προσπάθειας και εφόσον θα υπήρχε θετικό αποτέλεσμα.

Αυτός ήταν ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης και η «χακί παρέα» των συμβούλων που αδικαιολογήτως λιθοβολούν ορισμένοι ανίδεοι ή εκτελούντες διατεταγμένη υπηρεσία και δεν μου τα είπε κάποια ανώνυμη και ανεύθυνη «πηγή». Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι και τα γράφω επωνύμως. 
.
Αποστόλης Παπαπαρίσης

1 σχόλιο:

Apostolos είπε...

Υπενθυμίζουμε ότι Θα αναρτώνται σχόλια με ονοματεπώνυμο.
ΕΑΑΣ Λάρισας