---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Συνένευξη Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Στγου Νεζντέτ Οζέλ

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 5 Ιαν 2012 - Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στγός Νεζντέτ Οζέλ, έκανε εντυπωσιακές δηλώσεις στους αρθρογράφους Φικρέτ Μπιλά της εφημερίδος «Μιλλιέτ» και τον Μουράτ Γκιουργκέν της εφημερίδος «Χαμπέρ τιούρκ» και μίλησε για πολλά θέματα, όπως από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι το νέο Σύνταγμα και για το μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησης των Αξκών, μέχρι τη Γενοκτονία του Ντερσίμ. (*1). Ιδού οι ερωτήσεις που έγιναν και οι απαντήσεις:

«Συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά σε βάρος της ζωής μας»
Ερώτηση: Σε μια επιχείρηση που έλαβε χώρα στην επαρχία Καρλίοβα του Νομού Μπίνγκιολ, υπήρξε ένας προβληματισμός σχετικά με τις εικόνες που παρακολούθησε το κοινό (*2) και το ερώτημα είναι αν άλλαξε κάτι στη γενική ιδέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα προβάλλονται οι «ανθρωπιστικές» ευαισθησίες στην κοινή γνώμη. Αυτό είναι μια αλλαγή και ποιες είναι οι αιτίες?
Απάντηση: Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) εφαρμόζουν μια γενική αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι αρχή ελέγχου. Η βάση αυτής της αρχής είναι η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση των μελών της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, που βρίσκονται μέσα στη χώρα , καθώς και η εξουδετέρωση των μελών που βρίσκονται εκτός χώρας(Β. Ιράκ), με αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς, με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων.
Οι εικόνες που προβλήθηκαν σήμερα, στην πραγματικότητα δεν είναι νέες εικόνες. Εμείς όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, τους τρομοκράτες (η χρησιμοποίηση αυτής της λέξης για τους δικούς μας πολίτες δεν με ικανοποιεί καθόλου. Κατά τη γνώμη μας αυτοί είναι άτομα που έχουν εξαπατηθεί για διαφόρους λόγους) προσπαθούμε να τους πείσουμε να παραδοθούν , τόσο από ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και επειδή το προβλέπει η νομοθεσία. Μόνο που οι πιέσεις που ασκούνται και η προπαγάνδα που έχει γίνει στα μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και λόγω του φόβου, δεν επιθυμούν να παραδοθούν και η απάντηση σ’ αυτές τις προσπάθειές μας, είναι τις περισσότερες φορές να απαντούν με πυρά. Εμείς χαιρόμαστε περισσότερο απ’ όλους, όταν παραδίδονται οι τρομοκράτες. Γιατί εμείς γνωρίζουμε πως αυτοί οι νέοι ξεγελάστηκαν και πως αναγκάστηκαν να βγουν στα βουνά. Βλέποντας την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, όταν αυτοί ανταμώνουν με τις οικογένειές τους, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο δημοκρατική στάση είναι αυτή, πόσο ανθρώπινη και πόσες φορές οι συνάδελφοί μας διακινδυνεύουν τη ζωή τους, παίρνοντας τέτοιες πρωτοβουλίες.
 «Ο συντονισμός των πληροφοριών αύξησε τις επιτυχίες»
Ερώτηση: Η πιο ενεργή συμμετοχή των Ειδικών Ομάδων Επιχειρήσεων της Αστυνομίας κατά τις επιχειρήσεις και η περισσότερο συντονισμένη προσπάθεια με τις ΤΕΔ, έχουν κάποια σχέση μ’ αυτή την κατάσταση των ανακοινώσεων που πραγματοποιήθηκαν? Αυτή η έννοια της αλλαγής, έχει αυξήσει τις επιτυχίες των ΤΕΔ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας?
Απάντηση: Στον  αγώνα με την τρομοκρατία, οι σχετικές κρατικές υπηρεσίες συντονίζονται μεταξύ τους και με αποφασιστικότητα πραγματοποιούν τις ενέργειές τους, που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μελών της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που εξουδετερώνονται. Ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα στις αγροτικές περιοχές, είναι το προσωπικό που με κίνδυνο της ζωής του, σε δύσκολες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, υπηρετεί ημέρα και κυρίως νύχτα, στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας. Είναι οι Στρατιώτες, οι Αξκοί, οι Υπαξκοί, οι ειδικευμένοι οπλίτες, οι πολιτοφύλακες και τους τελευταίους μήνες οι Ειδικές Ομάδες Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, που μάχονται με αυτοθυσία και φυσικά και ο ακόμα περισσότερος συντονισμός των Μονάδων Πληροφοριών.
Ερώτηση: Το τελευταίο εξάμηνο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων αλλά και με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο από Ξηράς όσο και από Αέρος, ποιος είναι ο αριθμός των ανταρτών του ΡΚΚ που παραδόθηκαν, συνελήφθησαν  ή σκοτώθηκαν? Ποια είναι η μηνιαία κατανομή των στοιχείων αυτών?
Απάντηση: Το τελευταίο εξάμηνο εξουδετερώθηκαν 327 τρομοκράτες (165 νεκροί, 50 συνελήφθησαν και 112 παραδόθηκαν). Για τις από αέρος και από Ξηράς επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 325, των τραυματιών στους 320, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός τρομοκρατών που έφυγε από την οργάνωση.
«Η KCK (*3) αποτελεί εναλλακτική δομή»
Ερώτηση: Οι ΤΕΔ πως περιγράφουν την KCK  (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων)? Πως αξιολογούν τους στόχους της KCK?
Απάντηση: Η KCK αποτελείται από ένοπλα και άοπλα μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, ιδρύθηκε υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει αναδειχθεί ως μια εναλλακτική δομή και έχει ως στόχο την αντικατάσταση της κρατικής εξουσίας. Αυτή η δομή, επιβάλλοντας το φόβο και τη βία στην περιοχή, ανάγκασε με το ζόρι άτομα να μπουν στην οργάνωση, εφάρμοσε καταπιέσεις πάνω στο λαό, τον υποχρέωσε να μαζέψει χρήματα για την τρομοκρατική οργάνωση, διοργάνωσε πράξεις ένοπλης τρομοκρατίας και πολιτικής ανυπακοής και  έστρεψε το λαό μας κατά του κράτους. (προβοκάτσια). Επί πλέον έχει ως στόχο να εξουδετερώσει την νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία του κράτους μας. Νομίζω πως για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του κράτους μας, η ζωή και η ιδιοκτησία του λαού μας, η KCK πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και αυτό είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη δικαιοσύνη.

 «Χειμώνας του Πολέμου»
Ερώτηση: Πρόσφατα το ΡΚΚ ισχυρίστηκε ότι μπαίνει σε μια νέα περίοδο αδράνειας. Είναι σωστός αυτός ο ισχυρισμός?
Απάντηση: Η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση μέχρι σήμερα λέει ότι έχει μειωθεί η δύναμή της και η υποστήριξή της και σε κάθε περίοδο ανακοινώνει τη απόφασή της για αδράνεια. Αυτό έχει ως στόχο για να σταματήσουν οι πιέσεις πάνω της και να ανασυντάξει εκ νέου τις δυνάμεις της. Επί του παρόντος δεν είναι θέμα μιας αδρανοποίησης στα λόγια. Απεναντίας, η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση δήλωσε ότι αυτή η χειμωνιάτικη περίοδος, ονομάζεται «Χειμώνας του πολέμου».
«Αυτό που απαιτεί η κοινή λογική…»
Ερώτηση: Ανάμεσα στις πληροφορίες που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, είναι ότι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, υπήρξαν σε τρίτες χώρες συναντήσεις μεταξύ κάποιων εκπροσώπων κρατικού επιπέδου και της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Υπάρχουν και οι ισχυρισμοί ότι είναι στην ημερήσια διάταξη, να γίνει μια συζήτηση μεταξύ κρατικών αξιωματούχων με το ΡΚΚ. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σ’ αυτό το θέμα? Οι ΤΕΔ μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτό το πλαίσιο?
Απάντηση: Οι ΤΕΔ δεν έχουν καμιά σχέση σ’ αυτή τη διαδικασία, ούτε από κοντά ούτε από μακριά και δεν μπορούν να έχουν. Υποχρέωση των ΤΕΔ είναι «ο αγώνας με την τρομοκρατία», υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης. Στον αγώνα με την τρομοκρατία, δραστηριότητες πέραν των θεμάτων ασφαλείας, είναι θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης. Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του έθνους και της χώρας (εδάφους) της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάτι που απαιτεί η παράδοση εκατοντάδων ετών αλλά και η κοινή λογική, πιστεύω ότι αυτό πρέπει και να γίνει. Σε κάθε βήμα που θα ρίχνεται, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην κοινωνική ευαισθησία και τις αξίες, καθώς επίσης και σεβασμός στις μνήμες των νεκρών μας και των τραυματιών μας (αναπήρων), που και αυτά είναι ζωτικής σημασίας.
«Η πληροφόρηση των ΗΠΑ περιορίζεται στο Β. Ιράκ»
Ερώτηση: Την τελευταία περίοδο οι ΤΕΔ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις εντός και εκτός συνόρων. Υπήρξε υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ σε θέματα πληροφοριών και σε πραγματικό χρόνο? Αυτή η υποστήριξη συνέβαλε στο επίπεδο των επιχειρήσεων?
Απάντηση: Η διεξαγωγή του αγώνα  κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιούν οι ΤΕΔ (συμπεριλαμβανομένης και της Στρ/κής) στις αγροτικές περιοχές και η πραγματική ανάλυση των απειλών, είναι καθήκον και εξασφαλίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, από ανθρώπινες πληροφορίες και από εικόνες που συλλέγουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία σε θέματα πληροφοριών που σχετίζονται με αναγνωρίσεις και παρακολουθήσεις της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή η πέραν των συνόρων υποστήριξη είναι περιορισμένη (στο Β. Ιράκ).
«Δεν υπάρχει υποστήριξη από την Διοίκηση του Β. Ιράκ»
Ερώτηση: Κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, είχαμε κάποια υποστήριξη ή πληροφόρηση από τον πρόεδρο της Κουρδικής περιοχής του Ιράκ Μεσούντ Μπαρζανί ή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί? Είναι σωστές οι πληροφορίες ότι οι δυνάμεις των Πεσμεργκέ (*4) συμπίεσαν τα μέλη του ΡΚΚ?
Απάντηση: Στις 19 Νοε 2008 συγκροτήθηκε ένας τριμερής μηχανισμός από την Τουρκία-Ιράκ-ΗΠΑ. Σκοπός της δημιουργίας αυτού του τριμερούς μηχανισμού ήταν η Τουρκία, το Ιράκ και οι ΗΠΑ, από κοινού θα αγωνίζονταν κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και θα εξουδετέρωναν τα μέλη της τα οποία χρησιμοποιούν τα εδάφη του Ιράκ και κάνουν επιθέσεις στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια συγκεκριμένη υποστήριξη τόσο από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, όσο και από την διοίκηση του Β. Ιράκ. Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να υποστηρίζει με ζήλο τις προσπάθειες του τριμερούς μηχανισμού, για την εφαρμογή των αποφάσεων.
«Έγιναν κάθε είδους σχεδιασμοί»
Ερώτηση: Τα στρατεύματα των ΗΠΑ απεσύρθησαν από τον Ιράκ. Η κατάσταση αυτή πως θα επηρεάσει τον αγώνα των ΤΕΔ με το ΡΚΚ? Μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, οι ΤΕΔ έχουν καταστρώσει διάφορα σχέδια για την περιοχή, στα πλαίσια των επιχειρήσεων?
Απάντηση: Όπως είναι γνωστό η απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκ 2011. Από αυτή τη στιγμή και μετά οι δραστηριότητες που γίνονταν από το Υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ, γίνονται τώρα από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιράκ, καθώς και την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση στα πλαίσια της καταπολέμησής της. Πρωτίστως αγωνίζεται για την προστασία των εθνικών δικαιωμάτων και την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης τα οποία έχουν καταφύγει στο Β. Ιράκ, προκειμένου να καταπολεμηθούν, η Τουρκική Βουλή στις 17 Οκτ 2011 έδωσε εντολή στη κυβέρνησή μας και η κυβέρνηση στις ΤΕΔ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις πέραν των συνόρων, να παραταθούν για ένα ακόμη χρόνο. Από τις 17 Αυγ 2011 πραγματοποιήθηκαν εντατικές αεροπορικές επιδρομές για την καταστροφή εγκαταστάσεων και καταφυγίων των τρομοκρατών. Μετά από αυτό και στα πλαίσια της εξουσίας που μας έδωσε η κυβέρνησή μας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, αν απαιτηθεί θα πραγματοποιηθούν και χερσαίες επιχειρήσεις, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουν γίνει όλα τα σχέδια, είμαστε έτοιμοι.
Ερώτηση: Για την χρήση του εναερίου χώρου με το Ιράν ή για την από κοινού (ταυτόχρονη) διεξαγωγή επιχειρήσεων, υπάρχει κάποιος συντονισμός ή συνεργασία?
Απάντηση: Για σήμερα δεν υπάρχει καμιά τέτοια συνεργασία.
«Δεν συμφωνώ στην εκπαίδευση στην Κουρδική γλώσσα»
Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στην Κουρδική γλώσσα και την καθιέρωσή της ως επίσημης γλώσσας?
Απάντηση: Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος της Τουρκικής Δημοκρατίας, επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Τουρκική. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος «καμιά άλλη γλώσσα πλην της Τουρκικής, δεν μπορεί να διδάσκεται στους Τούρκους πολίτες πλην της μητρικής, στα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης». Σ’ αυτά τα πλαίσια, τα Τουρκικά είναι ένας κοινός παρονομαστής, για όλους όσους ζουν σ’ αυτά τα εδάφη (χώρα). Η χρήση διαφόρων γλωσσών στην εκπαίδευση και το δημόσιο, θα συμβάλει στην αποσύνθεση της κοινωνίας και γι’ αυτό το λόγο δεν συμφωνώ στη χρήση άλλης γλώσσας στο δημόσιο και την εκπαίδευση.
«Τα τέσσερα Predator (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε υπηρεσία»
Ερώτηση: Είναι γνωστό ότι από τις ΗΠΑ έχουν διατεθεί στην Αεροπορική Βάση του Ιντζιρλίκ τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με το όνομα «Predator». Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς ότι αλλάζει η δομή στη Βάση του Ιντζιρλίκ. Τα «Predator» θα αναπτυχθούν το Ιντζιρλίκ ή μήπως θα μεταφερθούν σε άλλη Βάση?
Απάντηση: Στα πλαίσια της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ παρέχοντας υποστήριξη πληροφοριών προς την Τουρκία, παραχώρησαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους με το όνομα «Predator», τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο Ιντζιρλίκ και από τις 23 Νοε 201 άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την μεταφορά των «Predator» σε άλλη Βάση.
Ερώτηση: Υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα σε διεθνές επίπεδο, με τον ισχυρισμό ότι στην 4η Κύρια Αεροπορική Βάση του Ιντζιρλίκ, υπάρχουν πυρηνικές βόμβες. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό το θέμα?
Απάντηση: Δεν θα δώσω απάντηση στο ερώτημά σας, για ένα θέμα το οποίο έχει βαθμό ασφαλείας «ΑΠΟΡΡΗΤΟ».
«Την απάντηση (στο Σακίκ) θα πρέπει να δώσει η Βουλή»
Ερώτηση: Κάποιοι ηγέτες του BDP (Barış Demokrat Partisi=Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας) δήλωσαν ότι «το ΡΚΚ δεν ανανεώθηκε και ο Στρατός του ΡΚΚ δεν ανανεώθηκε, εμείς αυτό σας το λέμε». Πως αξιολογείτε αυτές τις δηλώσεις?
Απάντηση: Οι ΤΕΔ, σε συντονισμό και με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, κάνουν τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι της οργάνωσης. Και μετά από αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Τα κράτος μας χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία της εθνικής μας δύναμης, πρέπει οπωσδήποτε να διαγράψει το όνομα της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης από την ημερήσια διάταξη. Με σκοπό την εξασφάλιση της ευημερίας μας και της ασφάλειας του λαού μας, οι ΤΕΔ θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και στα πλαίσια των υφισταμένων νόμων, τον αγώνα κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Από την άλλη πλευρά, στο Κοινοβούλιο που εκπροσωπείται το ένδοξο Τουρκικό έθνος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, όπου χρησιμοποιήθηκαν κάποιες λέξεις από τους ηγέτες του κόμματος BDP, αυτές οι φράσεις δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο, είναι ανάρμοστες για τα μέλη των ΤΕΔ, τα οποία αγωνίζονται για την ασφάλεια των συνόρων, την ακεραιότητα της χώρας και μάχονται με την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση. Αυτοί οι βουλευτές που βρίσκουν καταφύγιο πίσω από την αρχή της δημοκρατίας που τους παρέχεται, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση, εχθρότητα και φθορά προς τις ΤΕΔ, λόγω των συνεχιζόμενων επιτυχημένων επιχειρήσεων. Οι ΤΕΔ δεν έκαναν καμιά ανακοίνωση, καθόσον θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπαίνουν σε μια πολεμική που δημιουργούν άνθρωποι της πολιτικής και οργανισμοί και ότι η απάντηση θα πρέπει να δίδεται μέσα στη Βουλή μετά από συζήτηση που θα γίνεται μέσα στη Βουλή. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ένδοξο Τουρκικό έθνος, με μεγάλη διακριτικότητα, θα κάνει την αξιολόγηση αυτού του είδους των προσβλητικών συμπεριφορών προς τις ΤΕΔ.
«Υπαγωγή στο Υπουργείο Άμυνας (του ΓΕΕΘΑ)»
Ερώτηση: Μετά την αλλαγή  του τρόπου διάταξης των μελών κατά τις συνεδριάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), ήρθε και πάλι στην ημερήσια διάταξη η υπαγωγή του ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Άμυνας. Εφιστώντας την προσοχή στην ευαισθησία  του ζητήματος αυτού, ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το θέμα?
Απάντηση: Για την επιβίωση του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας θα πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ καλά τις πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις αυτού του σημαντικού και ευαίσθητου θέματος, αλλά όπως είπα και προηγουμένως, δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη μέθοδος μέσω του τύπου, να ανακοινώσω τις απόψεις μου.
Ερώτηση: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα του ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως, που ήταν να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, στον οικισμό «Κιουρετζίκ» της Μαλάτεια? Το προσωπικό των ΗΠΑ που ήταν να εργαστεί στη Βάση των Ραντάρ, ήρθε στην Τουρκία? Πως θα εξασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ του προσωπικού των ΗΠΑ και της Τουρκίας? Έγινε γνωστό ποιος θα είναι ο Στγός που θα εκτελεί καθήκοντα σ’ αυτό το Κέντρο?
Απάντηση: Συνεχίζονται οι δραστηριότητες στο πλαίσιο των συγκεκριμένων διαδικασιών, για την ανάπτυξη της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, για τη συμβολή των ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για την εθνική αντιπυραυλική άμυνα, με το ραντάρ στο «Κιουρετζίκ» της Μαλάτεια. Δκτής της Βάσης των Ραντάρ είναι ένας Τούρκος Αξκός. Για τη λειτουργία του ραντάρ, υπάρχει στις εγκαταστάσεις προσωπικό των ΗΠΑ. Συνεχίζονται εντατικά και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι διεργασίες για να αναλάβει καθήκοντα ένας Αξκός βαθμού Στγού (ανωτάτου) στη Γερμανία, όπου θα είναι και το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της πυραυλικής άμυνας.
«Για τους διατηρητέους δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα»
Ερώτηση: Κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ τον Αύγουστο, το προσωπικό που βρίσκεται υπό κράτηση «για μια ακόμα φορά σκόπιμα» παρέμεινε ως «διατηρητέο» μετά από προσυνεννόηση κάτι που είχε απήχηση στην κοινή γνώμη. Κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ κατά το έτος 2012, σχετικά με το στρατιωτικό προσωπικό που παρέμεινε ως «διατηρητέο», ποια στάση πρέπει να τηρηθεί?
Απάντηση: Όπως ξέρετε το στρατιωτικό προσωπικό που είναι υπό κράτηση, σύμφωνα με το άρθρο 926 του κανονισμού των ΤΕΔ, δεν μπορεί να προαχθεί. Ωστόσο δεν υπάρχει μια τέτοια διάταξη στη νομοθεσία για την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στα καθήκοντα του εν λόγω προσωπικού. Για τους Στρατηγούς και Ναυάρχους  το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου παραμονής στα καθήκοντα ρυθμίστηκε με το άρθρο 49 του ιδίου νόμου. Σύμφωνα μ’ αυτό το άρθρο, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, οι Στρατηγοί και Ναύαρχοι, μετά από σχετική πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ, δύναται να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους στον αυτό βαθμό, εφόσον κατά την κρίση λάβουν τα 2/3 των ψήφων του ΑΣΣ και να παραταθεί η παραμονή τους για ένα ακόμη χρόνο. Σχετικά με τη συνεδρίαση του 2012, δεν είναι δυνατόν να πούμε από σήμερα, το τι μπορεί να συμβεί. Και τούτο γιατί η δίκη συνεχίζεται.
«Άρχισε η ταξινόμηση των εγγράφων του Ντερσίμ»
Ερώτηση: Το ΓΕΕΘΑ θα ανοίξει το αρχείο του Ντερσίμ? Για το θέμα αυτό ήρθε καμιά οδηγία της πρωθυπουργίας προς το ΓΕΕΘΑ?
Απάντηση: Η Υπηρεσία  Αρχείων του ΓΕΕΘΑ  εκτελείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 31 Οκτ 2002. Μέχρι τώρα δεν έχει ταξινόμηση των εγγράφων που σχετίζονται με τα γεγονότα του Ντερσίμ. Ωστόσο η ταξινόμηση των εν λόγω εγγράφων άρχισε πριν από ένα μήνα και όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να μπορεί να προσφέρονται στους ερευνητές.
«Ισχυρισμοί για φυλακές πολυτελείας»
Ερώτηση: Στις ειδήσεις έγιναν θέμα οι ισχυρισμοί ότι στις φυλακές του Χαντίμκιοϊ, οι κρατούμενοι Διοικητές χρησιμοποιούν ορισμένες  υπερπολυτελείς (LUX) εγκαταστάσεις (τηλεοράσεις LCD, πισίνες, τζακούζι). Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς?
Απάντηση: Για τη φρουρά Κων/λης, λόγω της αύξησης του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται υπό κράτηση στις στρατιωτικές φυλακές του Χάσνταλ και το κέντρο κράτησης και λόγω του ότι για κάθε κρατούμενο θα πρέπει να υπάρχει χώρος 7,5 τ.μ. σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αριθμός κρατουμένων μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Χαντίμκιοϊ, όπου νωρίτερα υπήρχε στρατιωτική μονάδα και δόθηκαν για χρήση εγκαταστάσεις που νωρίτερα χρησιμοποιούνταν ως ψυχαγωγικές. Σύμφωνα με τον κανονισμό 5375 για την εκτέλεση των ποινών και των μέτρων ασφαλείας και σύμφωνα με το νόμο, οι κρατούμενοι και οι φυλακισμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν την τηλεόραση, μηχανικά είδη αθλητισμού, ψυγείο, κλιματιστικό, κρύο νερό κλπ. Η φυλακή η οποία τροποποιήθηκε εν μέρει, δεν προσφέρει στους κρατουμένους μίνι μπαρ, τζακούζι, γήπεδο γκολφ, πισίνα,  μπιλιάρδο, σαλόνι παιχνιδιών και καζίνο. Ακόμα και η κλειστή πισίνα κολύμβησης και η σάουνα, που έμειναν από την περίοδο που χρησιμοποιούνταν στις ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, σήμερα παραμένουν κλειστές. Επίσης προβλήθηκε ο ισχυρισμός σχετικά με το χώρο αναψυχής και της μη ύπαρξης χώρου για περπάτημα, τόσο το υπάρχον κλειστό αθλητικό σαλόνι όσο και το ανοικτό, διατίθεται στους κρατουμένους, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στον κανονισμό. Όπως συμβαίνει σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, αναλογικά ισχύει και για εδώ για τα γεύματα και εκ του νόμου δικαιώματα, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα υλικά. Οι πρόσθετες απαιτήσεις καλύπτονται από τους ίδιους τους κρατουμένους και διατίθενται από την καντίνα. Η καθημερινή ζωή των κρατουμένων, η φροντίδα, οι μεταξύ τους σχέσεις και η επικοινωνία με τους επισκέπτες, ρυθμίζονται εξολοκλήρου από τη Δκση των φυλακών, στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, κανείς δεν έχει προνόμια και επιθεωρούνται και εποπτεύονται από τις αρμόδιες αρχές.
«Το μήνυμα της μακράς κράτησης»
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησης?
Απάντηση: Το θέμα της μακράς περιόδου κράτησης είναι γνωστό στις πλέον επίσημες αρχές της χώρας, στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στους συγγραφείς και σχολιαστές που μοιράζονται τις απόψεις και τις ιδέες με το κοινό. Το θέμα αυτό απαιτεί σε μεγάλο βαθμό κοινωνική συναίνεση και το θέμα είναι γνωστό και στο Διεθνές Δικαστήριο (ΑΗΙΜ). Εύχομαι προς αυτή την κατεύθυνση να κάνουμε θετικά βήματα.
«Επηρεάζει το σύστημα συλλήψεων»
Ερώτηση: Οι υπάρχουσες συλλήψεις δημιουργούν μια αδυναμία από απόψεως ιεραρχίας των ΤΕΔ?
Απάντηση: Προς το παρόν βρίσκονται κρατούμενοι από το ΓΕΣ 17, από το ΓΕΝ 25, από το ΓΕΑ 13 και από τη Στρκή 3 Ανώτατοι Αξκοί. Το θέμα των κρατουμένων οπωσδήποτε επηρεάζει το σύστημα. Με το να μένει το έμπειρο προσωπικό μακριά από τη θέση του και τα καθήκοντά του, λόγω της κράτησής του, δημιουργεί πρόβλημα. Ωστόσο οι ΤΕΔ έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το Σύνταγμα και οι Νόμοι, για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.
Ερώτηση: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο ε.α. Υπτγος Μουσταφά Μπακιτζί διέφυγε στο εξωτερικό. Σε ποιο στάδιο της διαδικασίας είναι η έρευνα των ΤΕΔ?
Απάντηση: Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ της 24ης Νοε 2011, σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς, από το γραφείο του Στρατιωτικού Εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα. Αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας τα αποτελέσματα θα τα γνωστοποιήσουμε στην κοινή γνώμη.
«Στρατιωτική Δικαιοσύνη»
Ερώτηση: Γίνεται συζήτηση για την κατάργηση του Στρατιωτικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου. Ποιες είναι οι απόψεις των ΤΕΔ σχετικά μ’ αυτό το θέμα?
Απάντηση: Είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και πολύ καιρό και έχουμε κατ’ επανάληψη μοιραστεί τις απόψεις και εκτιμήσεις του Νομοθετικού Σώματος με την κοινή γνώμη, σχετικά με το δικαστικό σώμα. Τόσο το Στρατιωτικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, όσο και το Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, είναι συνταγματικά όργανα της Ανώτατης δικαστικής εξουσίας. Οι συζητήσεις σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα δικαστικά όργανα, είναι ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί και να αξιολογηθεί από το Συνταγματικό νομοθέτη, τα αναγκαία μέτρα που θα απαιτηθούν από την κατάργηση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων και τις πιθανές επιπτώσεις από αυτή την κατάργηση.
«Θα γνωστοποιήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το Σύνταγμα»
Ερώτηση: Στην Τουρκία συζητείται το θέμα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ποιες είναι οι γενικές θεσμικές απόψεις των ΤΕΔ για το θέμα? Τις απόψεις σας τις έχετε μοιραστεί με τις αρμόδιες αρχές? Σκέπτεστε να τις μεταφέρετε?
Απάντηση: Ως ένας Συνταγματικός θεσμός της Τουρκικής Δημοκρατίας σαφώς και είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Σύνταγμα. Επισήμως δεν έχουμε εκφράσει κάποια άποψη. Ωστόσο όπως και τα άλλα θεσμικά όργανα, έχουμε τις σκέψεις μας, που θα τις υποβάλουμε στα αρμόδια όργανα. Σ’ αυτό το στάδιο, δεν θα ήταν σκόπιμο επί του θέματος, να εκφράσω τις απόψεις μου μέσω του τύπου.
«Ελήφθησαν μέτρα σχετικά με τη Συρία»
Ερώτηση: Σε μια περίοδο που η διεθνής κοινή γνώμη είναι εναντίον του καθεστώτος Μπεσάρ Άσαντ στη Συρία, οι ΤΕΔ έχουν δημιουργήσει κάποια ουδέτερη ζώνη όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Λιβύης, για την απαγόρευση πτήσεων κλπ. Πως προσεγγίζετε αυτό το θέμα? Επίσης σε διάφορες περιοχές της Αλεξανδρέττας έχουν συγκροτηθεί πόλεις αντίσκηνων για τη διαμονή των προσφύγων και σε περίπτωση αύξησης των προσφύγων τι είδους μέτρα θα λάβετε στα σύνορα?
Απάντηση: Η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων κατά της Συρίας, όπως και τα μέτρα για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, είναι αποφάσεις που θα λάβει η πολιτική εξουσία.  Οι ΤΕΔ έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα να φέρουν σε πέρας κάθε είδους αποστολή που θα τις ανατεθεί. Σε περίπτωση που θα αυξηθεί το ρεύμα εισροής προσφύγων επειδή δεν θα μπορούν να ζήσουν στη Συρία λόγω αρνητικών εξελίξεων, ως γειτονική χώρα που είμαστε, έχουν αξιολογηθεί και ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Για το Ουλούντερε (*5) υπάρχει απόφαση ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ»
Ερώτηση: Σχετικά με το επεισόδιο στο Ουλούντερε, έχουν έρθει στην ημερήσια διάταξη διαφορετικοί ισχυρισμοί. Η πληροφόρηση ήρθε την τελευταία στιγμή από την ΜΙΤ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Τουρκίας) και από την ίδια υπηρεσία είχαν σταλεί νωρίτερα 5-6 αναφορές? Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς? Για το συμβάν υπάρχει κάποια αδυναμία των πληροφοριών? Υπήρχε η πληροφορία ότι μαζί με την ομάδα των ανταρτών του ΡΚΚ, θα ήταν και ο αρχιτρομοκράτης Φεχμάν Χουσεϊν, ο οποίος θα πραγματοποιούσε είσοδο στην Τουρκία? Αυτό το επεισόδιο δημιούργησε την ανάγκη να γίνει μια νέα εκτίμηση, σχετικά με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που οι ΤΕΔ το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν ευρέως?
Απάντηση: Δεν θα απαντήσω στα ερωτήματά σας, γιατί υπάρχει απόφαση του εισαγγελέα που κάνει την έρευνα, περί του ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ της έρευνας, για το διασυνοριακό επεισόδιο που έλαβε χώρα. Σας ευχαριστώ.
«Εμείς δεν θέλαμε να κάνουν βασική εκπαίδευση, αυτοί που εξαγοράζουν τη θητεία».
Η μη πραγματοποίηση της βασικής εκπαίδευσης, γι’ αυτούς που θα επωφεληθούν από την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, ήταν μια κοινή απόφαση που ελήφθη από όλη της κλίμακα της ιεραρχίας. Αυτή την απόφασή μας μαζί με την αξιολόγησή μας την υποβάλαμε στην πρωθυπουργία και αυτή μας την εισήγηση την έκανε αποδεκτή το Υπουργικό Συμβούλιο και την θέσπισε με νόμο.
«Δεν αντιμετωπίζονται οι Στρατιωτικές ανάγκες»
Το έτος 2011, για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των αναγκών σε υπαξκούς και οπλίτες, το ποσοστό έφτασε στο 64,47%, ενώ με την επίπτωση της εξαγοράς της θητείας, το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 59,62%. Επίσης σε κάθε περίοδο στράτευσης, μειώνεται ο αριθμός των στρατευσίμων. Την έλλειψη του προσωπικού στοχεύουμε να την αντιμετωπίσουμε με την αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού και θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές και παρεμβάσεις στη δομή της δύναμης, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η δύναμη αποτροπής και χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς.
«Τον τελευταίο λόγο έχει η Βουλή»
Σχετικά με την εξαγορά της θητείας, υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές ορισμένες θεσμικές απόψεις. Στις χώρες που διοικούνται από ένα κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα, φυσικά τον τελευταίο λόγοι έχει η Βουλή.
«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε συγνώμη»
 (Σχετικά με τη φράση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος είπε: «Αν το ΓΕΕΘΑ  πει ναι τι θα γίνει ή αν πει όχι τι θα γίνει»).
Ο αξιότιμος Υπουργός μετά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, μου επισκέφθηκε και δείχνοντας μεγάλη ευγένεια και ωριμότητα, μου ζήτησε συγνώμη και μοιράστηκε μαζί μου την θλίψη του, επειδή το θέμα τράβηξε σε διαφορετική κατεύθυνση και αισθάνθηκε άβολα. Όταν από ένα σύνολο παίρνουμε μερικές λέξεις, πολλές φορές δεν αντανακλούν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται.
«Τα ονόματα πραξικοπηματιών Στρατηγών που δόθηκαν σε Στρατόπεδα»
Τα ονόματα σε Στρατόπεδα ή Στρατηγεία δίνονται σύμφωνα με τις αρχές και τις βασικές οδηγίες απονομής ονόματος των ΤΕΔ. Κατά κανόνα δίνονται ονόματα προσωπικού που υπηρέτησαν στη Μονάδα ή την περιοχή και σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν ή δίνονται τα ονόματα Δκτών που υπηρέτησαν στη Μονάδα ή τα Στρατηγεία και δεν είναι εν ζωή. Τα ονόματα που δίνονται σε διάφορα πεδία, εκτός από Στρατηγεία, Μονάδες ή ιδρύματα, είναι μια διαδικασία που γίνεται έξω από εμάς.
«Παραιτηθήκαμε από την ενός τύπου θητεία»
Τα περασμένα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες, αλλά προς το παρόν ξέρω ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Γι’ αυτό το θέμα λέχτηκαν και γράφτηκαν πολλά. Όλα αυτά είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στο ηθικό και τα κίνητρα των ΤΕΔ. Γι’ αυτό το θέμα θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Για την Τουρκία η πλέον ενδεδειγμένη πορεία δράσης, νομίζω ότι θα ληφθεί υπόψη από την πολιτική εξουσία.
«Οι συμβασιούχοι οπλίτες διέψευσαν τις προσδοκίες»
Για το 2011 προκηρύχτηκαν 5103 θέσεις. Υπέβαλαν αίτηση 3038 και από αυτούς κέρδισαν το δικαίωμα (επελέγησαν) 783. Από αυτούς άρχισαν την εκπαίδευση 672 πλην όμως οι 107 την εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης και συνεχίζουν 565 οπλίτες. Για το 2012 σχεδιάζεται να προκηρυχθούν 10659 θέσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 13695 άτομα. Παρόλο που διασφαλίζουν περισσότερα δικαιώματα (προνόμια) από τα δικαιώματα των λοιπών συμβασιούχων άλλων ιδρυμάτων ή υπαλλήλων, δεν κατέστη δυνατό να υπάρχει η επιθυμητή συμμετοχή ως προς τους συμβασιούχους οπλίτες.
«Δεν βλέπω θετικά τους αντιρρησίες συνείδησης»
Οι απαιτήσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα όσο και αν φαίνονται ως ένα αθώο αίτημα στο πεδίο των ατομικών ελευθεριών, από απόψεως στρατιωτικού συστήματος του λαού μας, μπορούν σήμερα να δημιουργήσουν δυσμενείς επιπτώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών σε υπαξκούς και οπλίτες στις ΤΕΔ, να γίνει κατάχρηση από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, να βλάψει το περιβάλλον του στρατιωτικού συστήματος, την παγκόσμια ασφάλεια στην περιοχή και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει η πρακτική στο θέμα των αντιρρησιών συνείδησης.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
 (*1): Ντερσίμ: Ονομασία του σημερινού Τούντζελι όπου το 1938 έγιναν  εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον του κουρδικού πληθυσμού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14.000 ανθρώπων.
 (*2): Προφανώς εννοεί τον Αξκό που έδωσε το τζάκετ του σε ένα νεαρό τρομοκράτη για να μην κρυώσει και έναν άλλο Αξκό που δίνει τσιγάρο επίσης σε ένα άλλο τρομοκράτη.
 (*3): KCK (koma Ciwaken Kürdistan=Kürdistan topluluklar birliği= Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων). Πρεσβεύει ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό συνομοσπονδιακό σύστημα. Έχει μια δημοκρατική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση, σε ένα ανύπαρκτο κράτος.
 (*4) Πεσμεργκέ ή Πεσμεργκά (σημαίνει γενναίοι): Είναι οι υπερασπιστές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ήταν ο βασικότερος αντίπαλος των τουρκικών δυνάμεων. Πρόκειται για πρώην αντάρτες που ανήκαν στις ένοπλες πολιτοφυλακές των δύο βασικών κουρδικών παρατάξεων, της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (ΡUΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΚDΡ), που έχουν πλέον ενωθεί. Αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι Πεσμεργκά, οι οποίοι σήμερα αριθμούν τουλάχιστον 80.000 άνδρες (ορισμένοι τους ανεβάζουν ως και σε 175.000), πολέμησαν με τα αμερικανικά στρατεύματα στον πόλεμο του 2003. Έχουν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς και ορισμένα τμήματά τους έχουν ενσωματωθεί στον ιρακινό στρατό. Θεωρούνται ιδανικοί για ανταρτοπόλεμο.
 (*5) Ουλούντερε: Περιοχή όπου πρόσφατα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν Τούρκους πολίτες που πραγματοποιούσαν λαθρεμπόριο, επειδή τους θεώρησαν Κούρδους αντάρτες , με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: