---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας του Ν.2913/2001 - Συμφέρει ή όχι;

     Στις 12 Οκτωβρίου 2012, είχαμε αναφερθεί στο θέμα των κρατήσεων του Ν. 2913/2001 που αφορά στην αναγνώριση προϋπηρεσίας δείτε εδώ ----> Εύλογη Ερώτηση Συναδέλφου και Επίσημη Απάντηση ΜΤΣ, που γίνονται σε συνταξιούχους των 8 τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα είχαμε υποσχεθεί, σε πρώτη ευκαιρία, να εξετάσουμε περαιτέρω το εν λόγω θέμα. Μετά λοιπόν από επίσκεψη μας την προηγούμενη βδομάδα, στο ΜΤΣ διαπιστώσαμε τα παρακάτω: (1) Υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της παλαιάς μας δήλωσης. (2) Οποιαδήποτε απόφαση μας δεν επηρεάζει το ΒΟΕΑ, αρκεί να έχουμε συμπληρώσει 25 πραγματικά συντάξιμα χρόνια. (3) Η αναγνώριση αφορά τα μάχιμα (πλασματικά) και τα χρόνια της Σχολής. (4) Υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της δήλωσης μόνο για τα μάχιμα χρόνια ή μόνο για τα χρόνια της Σχολής ή και για τα δύο. (5) Αφού τα ΔΣ του ΜΤΣ και του ΕΚΟΕΜΣ αποφασίσουν για το αίτημα μας, ο μεν  ΕΚΟΕΜΣ θα μας καλέσει να πληρώσουμε τα επιπλέον χρήματα που έχουμε εισπράξει μέχρι σήμερα, ενώ το ΜΤΣ θα μας επιστρέψει τυχόν παραπάνω χρήματα που μας έχει παρακρατήσει.

     Τι πραγματικά, μας συμφέρει όμως(1) Πριν 2 χρόνια συνέφερε ασυζητητί η αναγνώριση της προϋπηρεσίας. (2) Μετά την 1η μείωση του 25% συνέχιζε να συμφέρει η αναγνώριση. (3) Μετά και τη μείωση 25% και την πληρωμή του μερίσματος και του βοηθήματος ως δεδουλευμένων, απαιτείται ο καθένας από εμάς να αποφασίσει έχοντας υπόψη τα παρακάτω: (α) Μακροπρόθεσμα ή αν οι δόσεις βρίσκονται στο τέλος τους, συμφέρει ακόμα η αναγνώριση. (β) Μεσοπρόθεσμα συμφέρει μεν αν πιστεύουμε ότι θα συνεχίζεται να δίνεται το μέρισμα κοντά σε αυτό το ποσό που έχει καθορισθεί τελευταία καθώς η μείωση του ποσού του ΕΚΟΕΜΣ θα καλυφθεί από την άμεση άνοδο του μερίσματος του ΜΤΣ, αλλά δεν συμφέρει αν κοπεί ή δίδεται συμβολικό μέρισμα για 1 έως 3 χρόνια, όπως φημολογείται μετά από το γνωστό πλέον πόρισμα της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης, οπότε θα μας μείνει μόνον η μείωση του ΕΚΟΕΜΣ. (4) Υπάρχει και μία τελευταία περίπτωση, η οποία όμως απαιτεί πολιτική βούληση για τροποποίηση του Ν.2913/2001 προκειμένου να εξισορροπηθεί κάπως η μεγάλη αυτή μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ σε σχέση με τις σταθερές κρατήσεις. Η τελευταία περίπτωση είναι υπό εξέταση. 

     Παρακαλούμε όπως πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση εξετάστε το θέμα κι εσείς. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο.

1 σχόλιο:

Βασίλης Δούλης είπε...

Καλό θα ήταν για την απόφαση του καθενός να συνεκτιμηθεί και ο φορολογικός παράγοντας, ενόψει των επικείμενων αλλαγών με το νέο νομοσχέδιο. Όπως είναι γνωστό, τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με σχετικά χαμηλούς συντελεστές, αυξάνουν αρκετά το φορολογητέο εισόδημα, με δυσάρεστη κατάληξη το …ετήσιο εκκαθαριστικό της εφορίας, που επιβάλλει αυξημένο φόρο σε όσους λαμβάνουν μερίσματα.