---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσδώσει τη λαμπρότητα που αρμόζει στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων... του Ιωάννη Καπέλιου (ΣΣΕ-72)

     Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, η Ελληνική Πολιτεία έχει καθιερώσει ως ημέρα γιορτής και τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Όμως κατά κοινή διαπίστωση η τόσο εμβληματική για το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων εορτή, δεν τυγχάνει της δέουσας προβολής ως εκδήλωση μνήμης και τιμής προς αυτούς που υπηρέτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά κυρίως σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσδώσει τη λαμπρότητα που αρμόζει στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους αυτούς που υπηρέτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, γνωστούς και άγνωστους ήρωες από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας μέχρι και στις ημέρες μας.
      Ως γνωστό η κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, είναι η υπεράσπιση των κατά ξηρά αέρα και θάλασσα συνόρων μας από κάθε εχθρική απειλή. Πέραν αυτού, συνιστούν και ένα από τα βασικά εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση της Χώρας είτε με την αποτρεπτική τους ισχύ, είτε με τη συμμετοχή τους σε διάφορες ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Οι Ένοπλες Δυνάμεις που κατά τεκμήριο είναι το πλέον πειθαρχημένο και καλά οργανωμένο σύνολο της Χώρας, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εθνικής και κοινωνικής προσφοράς. Στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί προσωπικό με πολλές χρήσιμες ειδικότητες και εξειδικεύσεις, με επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες, Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας διαθέτουν ποικιλία υπηρεσιών, σύγχρονο και πανάκριβο εξοπλισμό και μέσα (επίγεια και εναέρια) που είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση του ελληνικού λαού. Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα, στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπου εκ των πραγμάτων οι ανάγκες των κατοίκων είναι μεγάλες και οι σχέσεις λαού και στρατού στενότερες.
      Η Πολιτεία οφείλει έμπρακτα να τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες απερίσπαστες και προσηλωμένες στο καθήκον τους εμπεδώνουν το αίσθημα ασφαλείας στο λαό μας. Επίσης οφείλει να προβάλλει το ανθρωπιστικό και ειρηνικό τους έργο σε κάθε γωνιά του πλανήτη που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες, αφού έτσι υπηρετούν πανανθρώπινες αξίες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, είναι ένας χώρος σεβασμού των αξιών της φυλής μας όπως αυτές της αυτοθυσίας, του ήθους, της τιμιότητας και της αξιοπρέπειας, και μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις, εμπειρίες, εργατικότητα, πειθαρχία. Είναι η ήρεμη δύναμη της Πατρίδας μας που με το έργο τους και την εθνική προσφορά τους αποτελούν την αισιόδοξη και ελπιδοφόρα πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνική καταξίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατά κανόνα δεν εγείρει συντεχνιακές διεκδικήσεις. Αυτή η υποχρέωση είναι αυτονόητη, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας είναι ταυτισμένες με την κρατική οντότητα του ελληνικού έθνους, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη της ύπαρξης της εθνικής του κυριαρχίας. Παρομοίως, αναγκαία προϋπόθεση της συγκρότησης Στρατιωτικής Δυνάμεως που να εξασφαλίζει με την αποτρεπτική της ισχύ τα σύνορα της πατρίδας, ειναι η ύπαρξη της κρατικής μας οντότητας δηλαδή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε θέλει να επισημάνει και ο Συνταγματικός νομοθέτης με το άρθρο 45 του Συντάγματος της χώρας που ορίζει ρητά ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, που τη διοίκησή τους ασκεί η Κυβέρνηση, όπως ο νόμος ορίζει…».
      Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης η οποία κατά κοινήν ομολογία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ηθικής και πνευματικής κατάπτωσης του λαού μας, ας αναδείξουμε την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων ως Ημέρα προβολής των ηθικών δυνάμεων που μας εμπνέουν και μας συνεγείρουν στις διαχρονικές ακατάλυτες αξίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, όπως «είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», «ου κατασχυνώ όπλα τα ιερά…» και πολλές άλλες άφθαρτες από το χρόνο αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: