---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

"Ελληνική ΑΟΖ και timing" & "Δύσκολες εποχές για τους ραγιάδες" του Νίκου Λυγερού

Ελληνική ΑΟΖ και timing
Το χτένι έχει φτάσει στον κόμβο. Όλη η προετοιμασία της διαδικασίας της θέσπισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι πια τελειωμένη. Το νομοσχέδιο είναι πλέον μελετημένο από όλους τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε συνδυασμό με αυτά που περιμένουμε από τις ΗΠΑ για την Αρκτική και το Δίκαιο της Θάλασσας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή στρατηγική της για το 2020 και το 2050, έχουμε ένα ιδανικό timing για την θέσπιση της ΑΟΖ μας. Επίσης τα δεδομένα της Κύπρου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης μέσω των υδρογονανθράκων, που αποτελούν εξαίρεση, δείχνει ξεκάθαρα την ορθολογική στρατηγική που πρέπει να εξακολουθήσουμε κι εμείς, για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε άλλο τον ελληνικό λαό να υποφέρει, επειδή υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις που εγκλωβίζονται στο πλαίσιο της καθημερινότητας και παραμένουν στο επίπεδο της τακτικής λόγω τοπικής ανάγκης. Η Ελλάδα μας είναι ένα ενιαίο πεδίο που χρειάζεται στρατηγική για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί. Εδώ και καιρό, αντέχουμε πιέσεις, καταπιέσεις και επιθέσεις, ήρθε λοιπόν η ώρα να περάσει ο Ελληνισμός στην αντεπίθεση με το στρατηγικό άνοιγμα της ΑΟΖ που είναι το μόνο που προσφέρει δυνατότητες ουσιαστικής ανάπτυξης. Λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας και δεν καταπατούμε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα κανενός. Είναι λοιπόν έγκλημα κατά της Ελλάδας οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση για την θέσπιση. Υπάρχει προγραμματική δήλωση, η ΑΟΖ είναι υπερκομματική και ως εθνικό θέμα είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητα για την πατρίδα μας, για το λαό μας και για το μέλλον μας. Είμαστε ένας λαός της αντίστασης και της θυσίας. Αλλά πρέπει να έχουμε μία αξία που μοιραζόμαστε όλοι για να παλέψουμε γι’ αυτή μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε επί του πρακτέου τα δικαιώματά μας, για να προχωρήσουμε επιτέλους και να ζήσει ο ελληνικός λαός με την αξιοπρέπεια που του ταιριάζει. Φτάνει πια η μιζέρια, ως εδώ και μη παρέκει.
Δύσκολες εποχές για τους ραγιάδες
Όσοι έζησαν την αρχική περίοδο του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο θυμούνται και τις δηλώσεις του καθενός, ειδικά των ραγιάδων. Εκείνη την εποχή ο κυπριακός λαός θεωρούσε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από την αποδοχή της κατάστασης. Και οι ραγιάδες προσπαθούσαν να του σκάψουν όλο και περισσότερο το λάκκο, για να μην του μείνει καμιά ελπίδα κανένα όραμα, λέγοντας ότι έπρεπε να περάσει το σχέδιο Ανάν, διότι ήταν η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού. Τα χρόνια έδειξαν πόσο σοβαροί ήταν στις εκτιμήσεις τους. Και τώρα δικαιώνεται η μνήμη του Τ. Παπαδόπουλου και για τον αγώνα του ενάντια στο σχέδιο και υπέρ της ΑΟΖ. Τώρα άλλοι ραγιάδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε αδιέξοδο όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, λες κι έχουμε ξεχάσει όλοι το έργο του Τ. Παπαδόπουλου. Τότε δεν αποδεχθήκαμε το αδιέξοδο ούτε τον μονόδρομο και τελικά ο κυπριακός λαός αντιστάθηκε και απέδειξε την αξία, όταν πολλοί δεν τον υπολόγιζαν καν. Τώρα που η Κύπρος προχώρησε τόσο ουσιαστικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της κυπριακής ΑΟΖ, δεν πρόκειται ν' αφήσουμε κανέναν να μας επηρεάσει και να μας πείσει ότι είμαστε χαμένοι από χέρι. Ο κυπριακός λαός θυμάται πολύ καλά τους εχθρούς του, και τους πασάδες και τους ραγιάδες, δεν πρόκειται να πέσει τόσο εύκολα στην παγίδα της καλής θέλησης. Η Κύπρος είναι πια ένα ευρωπαϊκό κράτος ανήκει στη ζώνη ευρώ κι έχει την ΑΟΖ της, οι ραγιάδες θα περάσουν δύσκολες εποχές ακόμα και με την ρητορική τους. Ο κυπριακός λαός δεν είναι μόνο ψηφοφόροι δίχως μνήμη. Έχει αντοχές και ξέρει ποιος θέλει να τον καταπατήσει. Την ώρα την κατάλληλη θα δείξει και την επιλογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: