---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ - ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

του Χαράλαμπου Καραγκιοζούδη

            Σύμφωνα με την Τουρκική μυθολογία, «Εργκένεκον» είναι μια μυθική τοποθεσία που βρίσκεται στις απρόσιτες κοιλάδες των Αλταίων Ορέων, όπου ο Bumin Khan είχε συγκεντρώσει τον Τουρκικό λαό. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του μύθου αλλά είναι περίπου παρόμοιες. Μια προϊστορική Τουρκική Φυλή αποδεκατίστηκε σε ενέδρα αντιπάλων της, με εξαίρεση ένα κοριτσάκι που γλίτωσε και το οποίο ανέθρεψε μια λύκαινα. Οι απόγονοί της γίνονται αμέτρητοι και αποφασίζουν να βρουν διέξοδο από την κοιλάδα που ζουν. Μια λύκαινα τους δείχνει το δρόμο. Η λύκαινα και ο Γκρίζος Λύκος είναι γενικά σύμβολα μεγάλης σημασίας στην Τουρκική μυθολογία. Εξ ου και η Εθνικιστική Οργάνωση της Τουρκίας που φέρει το όνομα «Γκρίζοι Λύκοι».

            «Εργκένεκον» είναι το όνομα που δόθηκε σε μια παράνομη κεμαλική υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία, η οποία είχε δεσμούς  με το Στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας  της χώρας. Η οργάνωση αυτή κατηγορείται για τρομοκρατία στην Τουρκία. Σκοπός της «Εργκένεκον» είναι η διαφύλαξη του κεμαλισμού. Δραστηριοποιείται εντός και εκτός Τουρκίας. Δηλαδή «Εργκένεκον» είναι το τουρκικό παρακράτος. Ολοένα και διευρύνεται στην Τουρκία ο κύκλος των ερευνών που κάνουν οι διωκτικές Αρχές γύρω από την υπόθεση της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκένεκον». Για πρώτη φορά η οργάνωση Εργκένεκον είχε γίνει θέμα σε άρθρο του περιοδικού «Ακσιόν» στις 12-5-2001. Εκεί γινόταν λόγος για μιαν αναφορά που συνετάχθη το 1999 στην οποία η οργάνωση είχε καταγράψει τις αποφάσεις της. Με βάση εκείνα τα στοιχεία, αλλά και αυτά που ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις συλλήψεις, μπορούμε να δώσουμε το περίγραμμα της διαβόητης πλέον οργάνωσης.


            Σκοπός της «Εργκενέκον» όπως είπαμε είναι η διαφύλαξη του κεμαλισμού. Για να το πετύχει χρησιμοποιεί κάθε νόμιμο αλλά και παράνομο μέσο. Όπως συνωμοσίες, συκοφαντίες, ακόμα και δολοφονίες. Και αν προκύψει και κανένα πραξικόπημα, καλοδεχούμενο… Δραστηριοποιείται εντός και εκτός Τουρκίας, ενώ διαθέτει πολιτικά αριστερό και δεξιό βραχίονα. Ένα από τα πρώτα της σχέδια ήταν το ¨Λόμπι¨. Στόχευε στην δημιουργία μιας οικονομικά καθοριστικής δύναμης. Με τη δημιουργία εταιριών στόχευε στον ανταγωνισμό με εταιρίες που είχαν αντικαθεστωτικό προφίλ. Προς επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες από μέλη – στελέχη μυστικών υπηρεσιών. Αναφέρεται σε έγγραφο πως θα χρησιμοποιηθούν και χάκερς για να κλέψουν λεφτά από λογαριασμούς τρίτων! Όλα στον βωμό της ενδυνάμωσης της οργάνωσης. Μέλη ήταν στρατιωτικοί – εν ενεργεία και απόστρατοι – βιομήχανοι, δημοσιογράφοι, γραφειοκράτες σε σημαίνουσες θέσεις, μέλη Μ.Κ.Ο, ιδιοκτήτες εταιριών σεκιούριτι και εταιριών μεταφοράς, ένας πρόεδρος πολιτικού κόμματος και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
            Αρχές λειτουργίας
            Μερικές από τις ¨Αρχές Λειτουργίας¨, όπως αυτές αναφέρονται σε έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, ήταν:
-           Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μυστικότητα. Μεγάλης σημασίας είναι η συνειδητοποίηση του πόσο κρίσιμη είναι η μυστικότητα στις πληροφορίες.
-           Επιλογή των κορυφαίων από κάθε επάγγελμα. Η Εργκένεκον πέρα από τα αξιότιμα μέλη των TSK, δύναται να επωφελείται από τους επίλεκτους κάθε επαγγελματικής τάξης.
-           Άτομα τα οποία έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό δεν μπορούν να γίνουν μέλη.
-           Σχέσεις με τρομοκρατία: Οι τρομοκρατικές ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να είναι υπό έλεγχο. Αν χρειάζεται θα ιδρύονται και κάποιες εικονικές τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες θα δίνουν κατεύθυνση στον κόσμο της τρομοκρατίας.
-           Αποτελεί υποχρέωση η συνεργασία με άλλες οργανώσεις, παράνομες και νόμιμες, με τις οποίες υπάρχει ιδεολογική συγγένεια.
-           Στην κατεύθυνση των ατομικών συμφερόντων και για να επιτευχθεί ο στόχος των μελών της οργάνωσης όλα επιτρέπονται, ακόμα και η δολοφονία.
-           Η ηγετική ομάδα της «Εργκένεκον» αποτελείται από κατά το δυνατόν λίγα μέλη. Αποτελεί αναγκαιότητα η έλλειψη απόλυτης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης. Τα μέλη που προέρχονται από την παρανομία θα επιλέγονται με βάση την ιδεολογία και την εθνικότητά τους.
-           Η οργάνωση έχει ανάγκη ίδρυσης δικών της ΜΚΟ, μέσω των οποίων μπορεί ευκολότερα να επηρεάζει και να κατευθύνει την κοινή γνώμη. Η Εργκενέκον πρέπει να ελέγχει όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
-           Καθήκον ειδικής ομάδας της οργάνωσης είναι η αντικατασκοπία καθώς και η εκτέλεση όσων μελών παραβαίνουν τις οδηγίες της οργάνωσης.
-           Η κάθε μονάδα-κύτταρο θα έχει τρία νέα, ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία θα κάνουν τις επαφές της μονάδας με άλλα κύτταρα. Τα τρία αυτά στελέχη θα πρέπει να απασχολούνται σε νόμιμες δουλειές.
            Από τα λόγια στις πράξεις
            Όταν στις 17-5-2006 ένας νέος δικηγόρος ονόματι Αλπαρσλάν Αρσλάν δολοφονούσε μέσα στο Δικαστικό μέγαρο ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου και τραυμάτιζε άλλο ένα, το κυβερνόν κόμμα του Ερντογάν βρέθηκε σε δεινή θέση. Μεγάλο μέρος Μ.Μ.Ε. κατηγόρησε ως ηθικά υπεύθυνη την κυβέρνηση, λόγω της τρέχουσας αντιπαλότητας για το θέμα της μουσουλμανικής μαντίλας. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Αναντόλ δήλωσε τότε στη βουλή πως «Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να κολυμπάει μέσα σε αυτή τη λίμνη αίματος πρέπει να παραιτηθεί». Μέσα σε εκείνο τον ορυμαγδό της αντιπαλότητας κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στα λόγια του Σεμίχ Γκιουλαλτάι, παλιού στελέχους της συμμορίας ΤΙΤ, που είχε οργανώσει παλιότερα την επίθεση σε βάρος του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ. Ο εκ των ηγετών δηλαδή των Türk Intikam Tugayı (τουρκικές ταξιαρχίες εκδίκησης), είχε δηλώσει: Αν δεν είχαν δοθεί μεγάλες εγγυήσεις κανείς δεν θα επιτίθετο στο ανώτατο δικαστήριο. Λίγο μετά ο ίδιος ο δολοφόνος δήλωσε κατά την διάρκεια της ανάκρισης πως «σε λίγο καιρό θα γίνει πραξικόπημα και θα με βγάλουν από τη φυλακή»!
            Η επίθεση αυτή όπως και οι χειροβομβίδες που έπεσαν στην εφημερίδα – σύμβολο του κεμαλισμού «Τζουμχουριέτ», ήταν ενέργειες προβοκατόρικες της «Εργκένεκον». Η κυβέρνηση βρέθηκε πάλι απολογούμενη και ενδυνάμωσαν πάλι οι φωνές τύπου ¨Vatan elden gidiyor¨ (Η πατρίδα χάνεται). Το κλίμα για το πολυπόθητο πραξικόπημα διαμορφωνόταν.
            Η οργάνωση φέρεται να εμπλέκεται στην δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στην Κων/λη. Άλλωστε πως αλλιώς να δικαιολογηθεί η αδιαφορία της αστυνομίας της Κων/λης, παρά το ότι είχε ειδοποιηθεί επτά φορές πως υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του Χραντ Ντινκ. Με βάση τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ερευνών, σκόπευαν να δολοφονήσουν τον νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, τον ηγέτη του κουρδικού κόμματος Αχμέτ Τουρκ, τον Κούρδο δήμαρχο της πόλης Ντιαρμπακίρ Οσμάν Μπαιντεμίρ, την τ. βουλευτή Λειλά Ζανά και τον Φεχμί Κορού, αρθρογράφο της εφημερίδας Γενί Σαφάκ. Μέλη της οργάνωσης είχαν αποδεδειγμένα σχέσεις με ότι πιο επικίνδυνο έχει να παρουσιάσει το βαθύ κράτος. Μιλάμε για ονόματα όπως Τσακιντζή, Γεσίλ, Τσατλί και Πεκέρ… Άτομα δηλαδή που εμπλέκονται σε δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών, απάτες και ότι άλλο περιέχει ο Ποινικός Κώδικας…
            Η ίδια η ΜΙΤ σε αναφορά της προς τους τρεις εισαγγελείς που ερευνούσαν τη δολοφονική επίθεση στο ανώτατο Δικαστήριο έγραφε: Η οργάνωση Εργκένεκον βρίσκεται πίσω από μια σειρά παράνομων και προβοκατόρικων ενεργειών από 2002 κι εντεύθεν. Έχει κυτταρική δομή και τα μέλη της λειτουργούνε σαν πράκτορες. Γι’ αυτό υπάρχει δυσκολία διασύνδεσης των κατώτερων μελών με την ηγετική ομάδα.
            Στις αρχές του έτους έγιναν οι πρώτες συλλήψεις, συνοδευόμενες από τσουβάλια ολόκληρα με αρχεία-φακέλους. Έτσι, στο κτίριο του συλληφθέντος ηγέτη του «αριστερού» κόμματος ΙΡ, Ντογού Περιντσέκ, βρέθηκαν «φακελωμένοι» αμέτρητοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες κ.ά.
            Ας δούμε όμως ποια ήταν μερικά από τα ¨αστέρια¨ που συνελήφθησαν.
            Μουζαφέρ Τεκίν: Απόστρατος ταγματάρχης. Εκ των πρωτεργατών της επίθεσης στο ανώτατο δικαστήριο και στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Βασικός υποστηρικτής του Ντενκτάς. Με δράση ιδιαίτερη στο Αζερμπαϊτζάν. Μέσω αυτού η οργάνωση φέρεται να έχει δώσει πολλά χρήματα στον Ισά Καμπέρ για να αντιμετωπίσει τον Ιλχάν Αλίεφ στις προεδρικές εκλογές του Αζερμπαϊτζάν.
            Σεβγκί Ερενερόλ: εγγονή του ψευτοπατριάρχη και νυν εκπρόσωπος τύπου αυτού του ¨πατριαρχείου¨. Στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Καφατιανής στην Πόλη γίνονταν τακτικά οι συγκεντρώσεις της Εργκένεκον. Μάλιστα λέγεται πως χρησιμοποιούσαν την εκκλησία και για χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών.
            Κεμάλ Κεριντσίζ: Δικηγόρος, γνωστός για τις μηνύσεις που είχε υποβάλλει εναντίον των Ορχάν Παμούκ, Ελίφ Σαφάκ και Οικουμενικού Πατριάρχη. Στην ανάκριση φάνηκε πως δικαστικός υπάλληλος του χορηγούσε από τα δικαστήρια οτιδήποτε έγγραφο επιθυμούσε. Κάποιοι ίσως τον θυμούνται και από τον ηγετικό του ρόλο σε διαδηλώσεις φανατικών ενάντια στο Πατριαρχείο. Ήταν δικηγόρος του Τεκίν για την υπόθεση του Ανώτατου δικαστηρίου. Νομικός σύμβουλος του περιοδικού Γενί Μπατί Τράκια (Νέα Δυτική Θράκη)
            Ντογού Περιντσέκ: Ηγέτης του Εργατικού κόμματος και ιδιοκτήτης του περιοδικού Αιντινλίκ (γνωστό για τις σχέσεις του με τους ένστολους) και του δορυφορικού καναλιού Ulusal TV.
            Κεμάλ Αλεμντάρογλου: Γιατρός, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κων/λης. Είναι ο συμπαθής κύριος που σε μια εκδήλωση ξεχειλιζοντας από τουρκισμό απείλησε με κατάληψη όλη την Ελλάδα. Εκ των φανατικών υποστηρικτών της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια.
            Ιλχάν Σελτζούκ: Αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ. Δηλαδή ήταν μέλος στην οργάνωση που πέταξε χειροβομβίδες στην εφημερίδα του…
            Σαμί Χοστάν: απόστρατος, εμπλεκόμενος στην σκοτεινή υπόθεση του Σουσουρλούκ και σε εμπόριο ναρκωτικών.
            Βελί Κιουτσούκ: απόστρατος ταξίαρχος, ιδρυτής της (υποτίθεται ανύπαρκτης ειδικής μονάδας του στρατού) JITEM. Η μονάδα αυτή είναι υπεύθυνη για μια σειρά από δολοφονίες και εξαφανίσεις πάσης φύσεως αντικαθεστωτικών, από Κούρδους έως αριστερούς αγωνιστές. Μάλιστα ο ξακουστός δολοφόνος Μαχμούτ Γιλντιρίμ (κωδικό όνομα Γεσίλ) είχε κινητό τηλέφωνο καταχωρημένο στο όνομα του Κιουτσούκ, την εποχή μάλιστα που αυτός ήταν διευθυντής της Στρατοχωροφυλακής Κερασούντας! Ο ίδιος δολοφόνος (Γεσίλ) θεωρήθηκε ύποπτος και για την εξαφάνιση του αξιωματικού Τζέμ Ερσεβέρ. Ο Ερσεβέρ αν και συνεργαζόταν αρχικά με τον Κιουτσούκ, μετά άρχισε να ¨μιλάει πολύ¨. Λίγο μετά εξαφανίστηκε… Λίγο πριν σκοτωθεί ο περιβόητος Αμπντουλάχ Τσατλί συνομιλούσε στο τηλέφωνο με τον Κιουτσούκ. Ο Οσμάν Γιλντιρίμ, συλληφθείς για την επίθεση στην Τζουμχουριέτ, δήλωσε στους αστυνομικούς πως αυτός που του έδωσε τις χειροβομβίδες ήταν ο Βελί Κιουτσούκ.  Όταν υπηρέτησε στο Αζερμπαϊτζάν, καθ΄ομολογία του Τουρχάν Α., γαμπρού του τέως υπουργού Εσωτερικών της χώρας, ¨είχε έρθει για να οργανώσει άτομα σε αντιαντάρτικες τακτικές (ενάντια στους Αρμένιους) και έστελνε μάλιστα και κάποιους στην Τουρκία για εκπαίδευση¨.
            Αυτό το άτομο λοιπόν ήταν επί χρόνια διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Yeni Batι Trakya (Νέα Δυτική Θράκη). Μάλιστα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ίδρυμα Ερευνών Τουρκικού Κόσμου είχε αναφέρει πως η Αλεξανδρούπολη μαζί με το Κερκούκ και την Μοσούλη θα έπρεπε να είναι μέσα στα σύνορα του τουρκικού κράτους. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού κυματίζει η σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης. Μάλιστα για χρόνια νομικός σύμβουλος του περιοδικού ήταν ο γνωστός δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ. Αν τώρα λάβουμε υπόψιν ότι η Εργκένεκον είχε αποδεδειγμένα δραστηριότητα και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Αρμενία) και ότι το περιοδικό έχει άρθρα με πολλές πληροφορίες γύρω από την τρέχουσα επικαιρότητα της Θράκης, θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε πως η οργάνωση έχει μέλη της που ζούνε στην ελληνική Θράκη ; Πρέπει επίσης να θυμίσουμε πως στην έκθεση της τουρκικής Βουλής για την υπόθεση Σουσουρλούκ (όπου επίσης είχε παρουσία ο Βελί Κιουτσούκ) γίνεται λόγος για εμπλοκή ατόμων σε πυρκαγιές δασών στην Ελλάδα…
            Αλήθεια όταν πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ένα άκρως υβριστικό άρθρο για τον πρόεδρο του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, ποιος πρέπει να πιστέψουμε ότι το έγραψε; Κάποιος κάτοικος Κωνσταντινούπολης; Αντικειμενικά είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν οι διασυνδέσεις της οργάνωσης στην ελληνική Θράκη, όμως η κοινή λογική βεβαιώνει ότι υπάρχουν. Άλλωστε ακόμα και η ΜΙΤ ανέφερε πως ¨δρούνε σαν μέλη μυστικών υπηρεσιών¨.
            Πηγές: Ακσιόν 29-5-2006, Ραντικάλ 8-4-2008, Ζαμάν 26-12-04, και η Αναφορά του Κουτλού Σαβάς στην τουρκική Βουλή για την υπόθεση Σουσουρλούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: