---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήματα μη πρόσθεσης του μερίσματος των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ στη μικτή Σύνταξη των Αποστράτων σε εφαρμογή του ν.4093/2012


1. Ο νόμος 4093/2012 γράφει: «α. Η  μηνιαία  σύνταξη  ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων και μερισμάτων, άνω των 1.000 ευρώ, που καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, μειώνεται ως εξής: …..».

2. Από πληροφορίες μας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε εφαρμογή του παραπάνω, ετοιμάζεται να προσθέσει στη μικτή σύνταξη (που απέμεινε από τις συνεχόμενες μειώσεις και εισφορές) το μέρισμα (που έχει απομείνει από τις συνεχόμενες μειώσεις) και στη συνέχεια να προβεί στη μείωση στο ποσό πάνω από 1.000 ευρώ σε ποσοστό 5% και άνω, ανάλογα του ύψους του αθροίσματος.

Άποψη: Το να προστεθεί το μέρισμα των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ στην εναπομένουσα μικτή Σύνταξη των Αποστράτων είναι παντελώς άδικο και ανεδαφικό, αφού: (1) Τα Μετοχικά Ταμεία δεν είναι επικουρικά, αλλά μετοχικά – ανταποδοτικά, χωρίς συνεισφορά της πολιτείας. (2) Τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων έχουν ήδη υποστεί μεγάλες και γενναίες  μειώσεις, της τάξεως του 50%, σε αντίθεση με τα άλλα επικουρικά ταμεία, που η μείωση τους δεν έχει υπερβεί το 10%, αν και χρηματοδοτούνται κατά 50% από το κράτος. Ειδικά το μέρισμα του ΜΤΣ έχει υποστεί μείωση 25% το 2011, 25% το 2012, ενώ διανέμεται πλέον ως δεδουλευμένο. (3) Το μέρισμα των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ δεν είναι σταθερό αφού τα έσοδα του Χ έτους, μοιράζονται το Χ+1 έτος. Υπάρχει περίπτωση (όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΜΤΣ μέσω συνέντευξης του σε κυριακάτικη εφημερίδα) να σταματήσει να δίδεται ή και ακόμα να μας ζητηθεί επιστροφή του ποσού που πήραμε τα τελευταία 2 χρόνια, οπότε θα συμβεί το τραγελαφικό να προστεθεί ένα …αόρατο ποσό, ως μέρισμα ΜΤΣ. (4) Τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, όπως και πολλά άλλα, υπέστησαν τεράστιες απώλειες λόγω του κουρέματος (PSI), χωρίς καμία δικιά τους ευθύνη.
του Απόστολου Παπαπαρίση

2 σχόλια:

Βασίλης Δούλης είπε...

Αν μπορέσουν και βρούν πόσο μέρισμα παίρνω,..... χαλάλι τους!

Unknown είπε...

θα το βρουν Βασιλη θα το βρουν, Στο ποδι οπως τα κανουν τοοοσα χρονια. Θα βαλουν το ακαθαριστο καταλογιστεο και τελος.