---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήματα για τη μη Επιβολή Διπλής Μείωσης στις Συντάξεις των Αποστράτων


1. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του Π.Δ. 169/31-08-2007, αναγράφεται «Σε περίπτωση που αυξάνεται ο βασικός μισθός της παραγράφου 2 ή το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, αυξάνονται ανάλογα και οι συντάξεις, ….». Πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη μείωση.
2. Στην απόφαση 46/2005 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ αναφέρεται (μεταξύ άλλων) στην παραπάνω παράγραφο, συναγάγει ότι «γ) οποιαδήποτε νόμιμη μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) στο ύψος του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των στρατιωτικών που βρίσκονται στην ενέργεια επηρεάζει ποσοτικά το συντάξιμο μισθό, κατ' επέκταση δε και το ύψος της σύνταξής τους, έτσι ώστε, στρατιωτικοί που έχουν τον ίδιο βαθμό και τα ίδια έτη υπηρεσίας να λαμβάνουν το αυτό ποσό σύνταξης, ανεξάρτητα από το χρόνο τερματισμού της συντάξιμης υπηρεσίας τους (πριν ή μετά από τη μισθολογική μεταβολή), με στοιχείο καθοριστικό, διαχρονικά, τις εκάστοτε συντάξιμες αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους». εισαγάγει δηλαδή (κατά τη γνώμη μας αυθαίρετα) και τη λέξη μείωση.
3. Τέλος, ίσως και το σημαντικότερο αφορά στα γραφόμενα στο πρακτικό της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 30ης Οκτωβρίου 2012, επί του σχεδίου νόμου 4093/2012, όπου στη σελίδα 13 αναφέρεται «Στην περίπτωση που προβλέπεται με άλλο νομοσχέδιο η μείωση των αποδοχών οποιασδήποτε κατηγορίας λειτουργών και υπαλλήλων υπάρχει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι των κατηγοριών αυτών να υποστούν διπλή μείωση λόγω αναπροσαρμογής των συντάξεων τους και αυτοτελή μείωση με βάση το προς γνωμοδότηση νομοσχέδιο και συνεπώς πρέπει να διευκρινισθεί ότι μία μείωση είναι επιτρεπτή, άλλως θίγεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας».
4. Από πληροφορίες μας το ΓΛΚ ετοιμάζεται να μειώσει τις συντάξεις των αποστράτων (1) λόγω της μείωσης του βασικού μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων μας με επανυπολογισμό της σύνταξης {συνδυασμός παραγράφων 1 και 2 του παρόντος} και (2) λόγω του νόμου 4093/2012, 5% και άνω ανάλογα του ύψους της σύνταξης. {εφαρμόζει δηλαδή διπλή μείωση, παρά τα γραφόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος, ότι επιτρεπτή είναι μόνο μία μείωση}.

6 σχόλια:

tx είπε...

Αυτά προς δόξα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ. Για να μη βρίσκονται μόνιμα στο απυρόβλητο και να χαρακτηρίζουμε ανάλγητους μόνο τον υπουργό οικονομικών και τον πρωθυπουργό. Αν και τώρα δεν κινηθούν τότε θα είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον αφανισμό των αποστράτων των ΕΔ και σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα τις διαβεβαιώσεις τους για το αμέριστο ενδιαφέρον τους για μας. Και βέβαια σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε τουλάχιστον ως πρόσωπα με την ψήφο μας.
Στάθης Δερμεντζόγλου

Apostolos είπε...

Αυτό που γνωρίζω εγώ Στάθη είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα επί του θέματος επειδή υπάρχουν στο ΥΕΘΑ απόστρατοι αξιωματικοί.

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση για διπλή μείωση είναι κλειδωμένη παρόλο που έγιναν πολλές προσπάθειες σε πολύ υψηλό επίπεδο δεν υπήρξε αποτέλεσμα.Η μόνη λύση θεωρώ ότι είναι η προσφυγή στα δικαστήρια και βέβαια με την χρονοβόρο διαδικασία που υπάρχει θα πάρει πολλά χρόνια.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΗΣ

Νίκος είπε...

Νομίζει κανείς ότι υπάρχει έστω και ένας ο οποίος να ενδιαφέρεται για τους Στρατιωτικούς (ε.α και ε.ε);
Και οι υφυπουργοί πολιτικά πρόσωπα είναι - απλώς κάποτε βρισκόντουσαν στο ίδιο σακί με εμάς.
Μόνο tweeter και ντουντούκα κα από ουσία τίποτα.
Για ακόμη μία φορά γινόμαστε βορά στα χέρια των πολιτικών .
Νίκος Ησαΐας

Apostolos είπε...

Αγαπητέ Νίκο, ίσως για πρώτη φορά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα επί του θέματος από πολλούς συναδέλφους αποστράτους σε ΥΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ, Επιτελεία, Ενώσεις, Συνδέσμους, Ομοσπονδίες αλλά και από μεμονωμένα άτομα, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα και όχι για την προβολή τους. Ας τους βοηθήσουμε ΟΛΟΙ, όπως μπορούμε...