---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή - πρόταση Υποναυάρχου ε.α. Γ. Μπάκου



ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Αθήνα 15/02/2013
Αγαπητοί Κύριοι, με αφορμή τα αρνητικά αποτελέσματα των προσπαθειών σας για επίλυση των αδικιών από την εφαρμογή των νέων οικονομικών μέτρων, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις/προτάσεις:
α. Μετά την μεταπολίτευση βιώσαμε την έντονη κομματικοποίηση στις ΕΔ, με τις γνωστές  αποστρατείες όταν κυβερνούσε το ένα κόμμα και τις επαναφορές των αποστράτων όταν ερχόταν στην εξουσία το άλλο κόμμα. Κύριοι υπεύθυνοι ήμασταν εμείς οι οποίοι βοηθήσαμε στην εφαρμογή του μεταπολιτευτικού σχεδίου των πολιτικών κομμάτων, το οποίο είχε σαν σκοπό την μέσω της κομματικοποίησης διάσπαση των εν ενεργεία στελεχών, ώστε να μην υπάρχει ενιαία φωνή και διεκδίκηση τόσο στους εν ενεργεία, όσο και στις Ενώσεις αποστράτων. Η κομματικοποίηση ήταν καταστρεπτική, βοήθησε μόνο κάποιους εξ ημών να ανελιχθούν στις ανώτερες θέσεις τις Ιεραρχίας (πλην ολίγων γνωστών εξαιρέσεων ακέραιων Ηγετών), ή να τοποθετηθούν από τα κόμματα σε πολιτικές θέσεις προς εξαργύρωση της αφωνίας τους και της  μη διεκδίκησης δικαίων αιτημάτων, όταν βρισκόταν στις ανώτατες βαθμίδες της Ιεραρχίας. Το μόνο που δεν εξυπηρετήθηκε ήταν την αποστολή των ΕΔ.
β. Τα δυο τελευταία χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχτηκαν πολλαπλές επιθέσεις από το πολιτικό σύστημα, απαξιώθηκαν - λοιδορήθηκαν. Αποκορύφωμα η αποστρατεία των 4 Αρχηγών το 2011 για να αποφευχθεί τυχόν 
'πραξικόπημα', χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την φυσική ηγεσία για την αμφισβήτηση από μέρους της τότε Κυβέρνησης του δημοκρατικού φρονήματος των στελεχών των ΕΔ.
γ. Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των στελεχών των ΕΔ, η οικονομική έκθεση του ΓΛΚ του 2010, δείχνει καθαρά την μεταπολιτευτική οικονομική πολιτική των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν. Το ΥΠΕΘΑ βρίσκεται στην τελευταία θέση στην μισθολογική κατάταξη των Υπουργείων, με τον Α/ΓΕΕΘΑ να λαμβάνει μισθό σημαντικά μικρότερο από τον προβλεπόμενο για την θέση του στην δημοσιοϋπαλληλική Ιεραρχία, το οποίο ισχύει ακόμη και σήμερα. Εμείς απλώς εισπράτταμε από τις πολιτικές ηγεσίες το περίφημο «ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΔ», την στιγμή κατά την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν έστειλε το παιδί του σε στρατιωτική σχολή, αλλά προτίμησαν να τα βολέψουν στην Βουλή η σε επιχειρήσεις του διαπλεκόμενου συστήματος.
δ. Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου παρά την εξαθλίωση που επέβαλαν στους εν ενεργεία και αποστράτους, μαζί πλέον ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,  η μεν φυσική ηγεσία παραμένει αδρανής, αρκετοί δε απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί εξακολουθούν να προσφέρουν κομματικές υπηρεσίες. Αυτή την δύσκολη περίοδο, εντύπωση προκαλεί η απουσία των αποστράτων Αρχηγών και των τριών όπλων, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί όλοι μαζί για να στηρίξουν τους εν ενεργεία και τις Ενώσεις αποστράτων. Γιατί σιωπούν; Ο Ηγέτης δεν είναι Ηγέτης μόνο όταν φοράει στολή. Παραμένει Ηγέτης για πάντα.
ε. Τελειώνοντας θα ήθελα να καταθέσω την παρακάτω πρόταση, στα πλαίσια συνέχισης του κοινού αγώνα μετά τον εμπαιγμό των Ενώσεων από την  πολιτική ηγεσία: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ/ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ KAI ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΔ.    
Με εκτίμηση, Υποναύαρχος  ε.α  Γ. Μπάκος ΠΝ

2 σχόλια:

Συγκάτοικος είπε...

Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς, έτσι ήταν πάντα.
Για τους μόνους που ενδεχομένως τους απασχολεί είναι οι εκάστοτε αρχηγοί, για όλους τους άλλους δεν τους καίγεται καρφί, πρόθυμοι υπηρέτες πάντα θα υπάρχουν.
Εμείς τα μόνα όπλα που έχουμε τώρα διαθέσιμα είναι, ο δρόμος, οι αρχηγοί και πλέον ου, η ψήφος είναι για πολύ αργότερα, όταν θα είμαστε ήδη στα τάρταρα και τότε κάθε κατεργάρης θα εξαγοράζει την αξιοπρέπειά μας με μία σοκολάτα.
Και πάλι προτείνω να απαιτήσουμε άμεσα την παραίτηση των αρχηγών, διότι απλά δεν μεριμνούν για τους υφισταμένους τους και κυρίως τους εε, από τους οποίους απαιτούν πίστη και αφοσίωση στο καθήκον.
Εκτιμώ ότι μία τέτοια στάση μας, θα βοηθήσει και τους ίδιους τους αρχηγούς, να μην καταγραφούν στη μακριά λίστα αυτών, που την επομένη της αποστρατείας τους δεν υπάρχουν.

Ε. Κατσαμπέκης

Thanasis είπε...

Συγνώμη μόνο εγώ έχω ακούσει-βιώσει-αντιληφθεί την θέση των εκάστοτε (τότε) ανωτέρων μου: «Δεν είμαι συνδικαλιστής, εδώ που έφτασα εγώ, φτάσε κι εσύ…»
Για ποιους «αρχηγούς» μιλάμε?
Ευχαριστώ