---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Καθιέρωση Εμβλήματος / Λαβάρου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ)

      Με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), καθιερώθηκε έμβλημα για την ΕΛΔΥΚ. Στο παρακάτω έμβλημα απεικονίζεται  πάνω στα χρώματα, το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας που τις αγκαλιάζουν, η  ΕΛΛΑΔΑ και η ΚΥΠΡΟΣ στέφονται από το ίδιο στεφάνι δάφνης, συμβολίζοντας έτσι την έννοια του Ενιαίου Εθνικού Χώρου.
      Μεταξύ των χωρών προβάλλεται το έμβλημα του ΓΕΣ, στο οποίο ανήκει οργανικά η ΕΛΔΥΚ, που έχει σαν σύμβολο  τον δικέφαλο αετό  με το εθνόσημο (χωρίς δάφνες), να προβάλλεται στο μέσον του. Ο δικέφαλος αετός χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης.
Στην  Αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας, ενώ στα Βυζαντινά χρόνια συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία  σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού.
     Σήμερα συμβολίζει την αδούλωτη Ελληνική ψυχή, τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή. Πάνω σε χρυσή πλάκα αναγράφεται το έτος ίδρυσης της ΕΛΔΥΚ (1960).

«ΤΟ ΟΜΑΙΜΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ»

« Το Ελληνικόν εστί, ομαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα»

Ηρόδοτος (Θ’ 144)

« Η ουσία του Ελληνικού Έθνους συνίσταται στο ίδιο αίμα,

στην ίδια γλώσσα, στη κοινή θρησκεία και στα ίδια ήθη και έθιμα»

Με αυτή τη ρήση ο ιστορικός μας Ηρόδοτος

υποδηλώνει την ενιαία εθνική ταυτότητα

και συνείδηση των Ελλήνων,

ανεξαρτήτως κρατικών

συνόρων.



      Το παραπάνω έμβλημα απονεμήθηκε από τον κ. ΑΥ/ΓΕΣ στην ΕΛΔΥΚ την 7η Φεβ 2013.


kranosgr.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: