---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Να τροποποιηθούν οι "Τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αδικίες στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων"

     Εδώ και μέρες σε όλα σχεδόν τα blogs - sites κυκλοφορεί μία τροποποίηση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο "Τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αδικίες στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων". Επίσης μου στάλθηκε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεκάδες φορές ζητώντας μου μάλιστα να τη σχολιάσω ή να την αναδείξω με ερωτήσεις του στυλ "είδες ο ΣΥΡΙΖΑ, κανείς άλλος δεν έκανε το ίδιο". Όποιος επιθυμεί να τη διαβάσει αναλυτικά μπορεί να το κάνει κάνοντας κλικ εδώ ή εδώ. Απέφευγα να πάρω θέση, αν και σε περίπτωση που περνούσε (λέμε αν) όπως είναι η τροπολογία θα αδικούσε την κατηγορία που ανήκω κι εγώ, όπως αδίκησε ο παλαιός νόμος την κατηγορία των συναδέλφων που δεν είχε συμπληρώσει τα 35 συντάξιμα χρόνια. Όμως το κακό με την παραπληροφόριση παραέγινε και πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. 
     Η τροπολογία (επαναλαμβάνω αν γίνει αποδεκτή) αν και θα άρει αδικίες δημιουργεί νέες. Δεν είναι μελετημένη και οδηγεί σε ακόμα ένα "διαίρει και βασίλευε". Η ορθή αντιμετώπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και πάγια θέση του Συντονιστικού των ΝΠΔΔ Ενώσεων αλλά και εξ' όσων γνωρίζω και θέσεις των ΝΠΙΔ Ενώσεων (ΠΟΣ, ΑΚiΣ, ΑΝΕΑΕΔ, ΣΑΣΣΑΣ κλπ), έπρεπε να είναι "ΟΧΙ στις ηλικιακές διακρίσεις" - "ΝΑΙ στο δικαίωμα στην εργασία". Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού ή προχειρότητες. Τι εννοώ:
(1) Οι αποστρατευθέντες με αίτηση τους, έχοντες ηλικία κάτω των 60 ετών και έχοντες σύνταξη μικτή πάνω από 1.700 ευρώ είχαν και έχουν μείωση 6% και άνω, από το 0 ευρώ, την επονομαζόμενη Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕκΕΑ). Δηλαδή εάν μετά την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) έμενε μικτό ποσό πχ 1.900 ευρώ η ΕκΕΑ ήταν (είναι) 114 ευρώ μηνιαίως ή 1.368 ευρώ ετησίως, το οποίο μάλιστα φορολογείται κανονικά. Γιατί η τροπολογία δεν συμπεριέλαβε και τους συναδέλφους κάτω των 60 ετών;
(2) Όταν μιλάμε για αυτοαπασχούμενους αφορά γιατρούς, μηχανικούς, οικονομικούς κλπ ή αυτούς που έχουν δικιά τους επιχείριση. Όσους επιθυμούν να εργαστούν κάπου (πχ σ' ένα γραφείο ταξιδίων) για να συμπληρώσουν το μηνιαίο εισόδημα τους (400 έως 500 ευρώ), δεν τους περιλαμβάνει. Γιατί;
      Καλό λοιπόν είναι όποιος είχε ή έχει επαφή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θοδωρή Δρίτσα - Νάντια Βαλαβάνη - Δημήτρη Γάκη), που υπέβαλαν τον τροπολογία, να τους ενημερώσει σωστά, προκειμένου να τροποποιήσουν την τροπολογία, ώστε αν αυτή ληφθεί υπόψη να αρθεί το σύνολο των αδικιών στο συνταξιοδοτικό των αποστράτων, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια την άλλη αδικία, που δεν είναι άλλη από τις διπλές περικοπές.
Αποστόλης Παπαπαρίσης
Πρόεδρος ΕΑΑΣ Λάρισας 

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Έχω την εντύπωση ότι η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση 40% πάνω από τα 1000€ για τους κάτω των 55 ετών είναι πάγιο αίτημα όλων των ενώσεων και μάλιστα (και σωστά κατά την άποψη μου)ψηλά στην ατζέντα. Το να υπάρξει λοιπόν ενδεχομένως τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την κατάργησή της, άρει μια αδικία χωρίς πιστεύω να δημιουργεί άλλες, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες, όπως είναι βεβαίως και η εισφορά αλληλεγγύης πάνω από τα 1700€ και που μακάρι να είναι στην επόμενη τροποποίηση για κατάργηση. Ας είμαστε ρεαλιστές, το να ζητάμε ή όλα ή τίποτα εδώ και τώρα, πιστεύω πως ούτε εφικτό ούτε συνετό είναι.

Apostolos είπε...

Κύριε Γιαννακάκη,
μακάρι να δικαιωθείτε και να περάσει η τροπολογία. Η ανάρτηση αναφέρεται σ' αυτόν που έδωσε τη συγκεκριμένη τροποποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ σκεπτόμενος μόνον τον εαυτό του.
Υπόψη ότι το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες, πλην όμως ακόμα δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για να δούμε το τελικό κείμενο.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχει αίσιο τέλος για τους κάτω των 55 ετών χωρίς 35 συντάξιμα έτη.
Οψόμεθα!!!

blogger είπε...

Τι έγινε τελικά με αυτό το θέμα?

kaiafas είπε...

1)Oι τροπολογίες δεν έγιναν αποδεκτές απο τον αρμόδιο υπουργο
2)Για το εργασιακό και τις απορίες του Αποστόλη :Στο πλαίσιο εναρμόνισης εργασιακών καθεστώτων συνταξιούχων του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα, θα ζητούσαμε ουσιαστικά να αλλάξει κατι που ισχύει απο το 1999 (τουλάχιστον περίοδος παχέων αγελάδων για τη χώρα μας).? Εν ολίγοις θα ζητούσαμε για έναν συνταξιούχο του Δημοσίου (π.χ. εναν βουλευτη με μηνιαια αποζημιωση 3500 ευρω) να εργασθεί στο δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα (με τα ποσοστά ανεργιας να εχουν ξεπεράσει το 30% και πολλοί εξ αυτων των ανέργων, να είναι και μέλη των οικογενειών μας) ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ στις συνταξιμες αποδοχές του? Πολύ ωραία !!!! Ίσως έτσι θα αποκαταστούσαμε και το περί "δικαίου αίσθημα" .....Εκτός αν αυτό που ζητούμε είναι η εξαίρεση μονο των αποστρατων. Και πάλι περίφημα και συμφωνουμε απόλυτα και εμείς. Υπάρχει όμως καποιος εξ ημών που πιστευει πως θα περνούσε μια τέτοια τροπολογία? Μια τροπολογία όπου η εναρμόνιση καθεστώτων θα πήγαινε "περιπατο" και θα δημιουργουσε ανισότητες στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων (στρατιωτικοί απέναντι στους υπολοίπους) Και πως αλήθεια θα γνωμοδοτούσε το Ελεγκτικό Συνέδριο επί αυτού? 'Η μήπως έχουμε διαπιστωσει την "καλή διάθεση" των κυβερνώντων , που θα ...ξεπερνούσαν ολα τα εμπόδια και θα υπερψήφιζαν μια συναφή τροπολογία?
Εδω τις τροπολογίες για την κατάργηση των διπλων μειώσεων του ν.4093/2012 ΔΕΝ αποδεχθηκαν.......... Ας είμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι στην δυσάρεστη πραγματικότητα των καιρών μας αλλά και του τόπου.
3)Στον τομέα Αμυνας του καθε κόμματος (και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ) υπαρχουν ΔΙΚΑ μας στελέχη αλλα και των Σ.Α.. που εξετάζουν και εισηγούνται παρόμοια θέματα στον ΤομεΆρχη τους.Ας τους ρωτήσουμε λοιπόν με ποια κριτηρια επελεξαν τις συγκεκριμένες τροπολογίες.

3)Με προσωπικη παρέμαβση του Α.Π. το θεμα των κάτω των 60 ετων, μπήκε σε ολα τα ψηφίσματα και υπομνηματα που παραδόθηκαν στον Πρωθυπουργο και στους αρχηγους των κομμάτων
4)Και επειδή μιλάμε για προτεραιότητες και μας αρέσει η αριθμολαγνεία, ας κανω κι εγω με τη σειρά μου μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ υπόθεση εργασίας : ο συνάδελφος Αντωνιάδης Γιάννης που ειναι πανω απο 55, θα κληθεί να στερηθεί το -6% (από 102 ευρω και πανω) για τα επόμενα 4 χρόνια και 11 μηνες. Ο ίδιος συνάδελφος που ειναι 46 ετών θα κληθεί να στερηθεί το -40% (από 279 ευρω και κατω) για τα επόμενα 8 έτη και 11 μηνες. Ευτυχώς που ο ιδιος συνάδελφος δεν θα υπαχθεί και στις 2 κατηγορίες, γιατι ο ένας νόμος πρόλαβε τον αλλο....
Γ.Αντωνιάδης

Apostolos είπε...

Επειδή μερικές φορές αδυνατώ να κατανοήσω γιατί διαφωνούμε ενώ συμφωνούμε θα προσπαθήσω να γίνω πιο κατανοητός ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Έχουμε λοιπόν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν:
(1) να μπει νέα διάταξη στο υπό συζήτηση ν/σ ώστε να ακυρωθεί η διάταξη που αφορούσε στις μειώσεις 40% πάνω από 1.000 ευρώ μικτά σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών, έχουν αποστρατευθεί με αίτηση τους και δεν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας και να μεταπέσουν σε μειώσεις 20% πάνω από 1.200 ευρώ μικτά [(40% του 699 ευρώ = 279 ευρώ) και (20% του 499 ευρώ = 100 ευρώ) άρα 279 – 100 = 179 ευρώ μηνιαίως κέρδος το περισσότερο].
(-) Η ένσταση μου και ταυτόχρονα πρόταση μου ήταν να τροποποιηθεί η τροπολογία και να συμπληρωθεί με νέα διάταξη που να ακυρώνει παλαιότερη διάταξη περί μείωσης 6% και άνω σε ποσά πάνω από 1.700 ευρώ μικτά από το 0 ευρώ (1.701 ευρώ = μείωση 102 ευρώ μηνιαίως κέρδος το λιγότερο) στους έχοντες ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν αποστρατευθεί με αίτηση τους και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ; Ας έχουμε υπόψη βέβαια ότι υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που έχουν λίγο κάτω, λίγο πάνω από 34 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας που υπάγονται και στις δύο κατηγορίες, οι πιο αδικημένοι από όλους.
(2) να μην υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των αυτοαπασχολούμενων. Υπόψη ότι το σ/ν προβλέπει να αναστέλλεται η σύνταξη σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 47 ετών (αντί των 53 ετών που ήταν στον προηγούμενο νόμο) και αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους. Για όσους έχουν ηλικία 47 ετών και άνω περικόπτεται το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 1.950 ευρώ).
(-) Η ένσταση μου ήταν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ελάχιστους συναδέλφους και ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόταση για δυνατότητα εργασίας και στους λοιπούς συναδέλφους όσο ανεδαφική και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Για μένα προσωπικά που καλούμαι να ζήσω με 360 ευρώ το μήνα δεν είναι καθόλου ανεδαφική, είναι ρεαλιστική, είναι προσγειωμένη, είναι θέμα επιβίωσης. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;
ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Απορώ τι συμβούλους έχει αυτή η κυβέρνηση και δεν αίρει από μόνη της τις αδικίες για τους κάτω των 55 ετών και κάτω των 60 ετών στους στρατιωτικούς συνταξιούχους, αφού μετά τις συνεχόμενες μειώσεις των επόμενων νόμων το κέρδος στο καθαρό ποσό των συντάξεων είναι ελάχιστο για όλους μας (άρα η δημοσιονομική «ζημιά» ελάχιστη) και θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι κράτησε τις υποσχέσεις της.

Κωνσταντίνος είπε...

Μπορεί ο εχθρός του καλού να είναι το καλύτερο, αλλά και το καλό να λέγεται.
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/04/55_27.html

Unknown είπε...

Η πρόταση σου Αποστόλη για τους ΜΗ έχοντες συμπληρώσει 35 ετία ποια είναι; και αφού είναι η πιο αδικημένη κατηγορία γιατί να μην μεταπέσει σε χαμηλότερο ποσοστό μείωσης ; Απορώ και εγώ για το ποιοί κάνουν τις προτάσεις και στη 1η περίπτωση που εφευρέθηκε το 35 ετία και σε αυτή τη 2η που τελικά δεν ψηφίσθηκε.

Apostolos είπε...

Η πρόταση μου είναι πάντα η ίδια. ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ. Άλλοι αλλάζουν απόψεις και προτείνουν διαχωρισμούς. Όχι στα ηλικιακά κριτήρια και στον τρόπο αποστρατείας. Τι πάει να πεί συμπλήρωσες 35 χρόνια; Έφυγε παράνομα αυτός που δεν συμπλήρωσε τα 35 χρόνια; Μήπως πήρε μεγαλύτερο εφάπαξ όπως αυτοί με την εθελουσία έξοδο;