---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Παρουσίαση βιβλίου Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου



     Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2013, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Παρίση,  Υποστρατήγου ε.α. – Διδάκτορος Πολιτικής Επιστήμης, με τίτλο Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου, που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Για το βιβλίο μίλησαν: ο Ναύαρχος κ. Ιωάννης Παλούμπης, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Κώστας Λάβδας, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Καθηγητής  κ. Κωνσταντίνος Στεφάνου, του Παντείου Πανεπιστημίου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της  Γενεύης. 
    
Την συζήτηση συντόνισε η κα Σοφία Βούλτεψη, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ. Υψηλό το επίπεδο τόσο των ομιλητών όσο και του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση. Ανάμεσά τους πρώην υπουργοί, επίτιμοι αρχηγοί γενικών επιτελείων, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστήμων, εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, πρέσβεις και άλλοι διπλωμάτες, μεγάλος αριθμός αξιωματικών ε.ε. και ε.α., μέλη επιστημονικών ινστιτούτων, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την επιστημονική πληρότητα του βιβλίου και τον όγκο της πληροφόρησης που περιέχει. Επίσης την μοναδικότητά του στην ελληνική βιβλιογραφία και την επικαιρότητά του, μια και οι εξελίξεις στην μεσογειακή περιοχή είναι ταχύτατες και ενδιαφέρουν άμεσα την χώρα μας ως εκ τη γεωγραφικής θέσεώς της και των συμφερόντων του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο του Στρατηγού Ιωάννη Παρίση  για την Μεσόγειο είναι το πληρέστερο από πλευράς στοιχείων  που έχω διαβάσει. Ο συγγραφέας, μας παραδίδει ένα ολοκληρωμένο έργο. Εύχομαι το βιβλίο αυτό να διαβασθεί  από τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους  ερευνητές, από τα στελέχη των Ένοπλων  Δυνάμεων  και από τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Κρίνω δε ότι αξίζει το κόπο να κυκλοφορήσει και στη αγγλική ώστε να γίνει κτήμα και της αγγλόφωνης βιβλιογραφίας.»  
     Ο συγγραφέας, στη σύντομη ομιλία του σημείωσε ότι, η Μεσόγειος έχει μονοπωλήσει για αιώνες την παγκόσμια Ιστορία, και αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στον τίτλο του βιβλίου, «Η καθ’ ημάς θάλασσα», λέγοντας ότι πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιεί ο Στράβων στο έργο του Γεωγραφικά, (20 μ.Χ.), αναφερόμενος στη Μεσόγειο Θάλασσα: «… ἡ ἐντὸς καὶ καθ’ ἡμᾶς θάλαττα λεγομένη…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: