---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η απόσυρση του PKK



Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 28 Μαρ 2013 του Fikret  Bila {Μετάφραση από Χαράλαμπο Καραγκιοζούδη}

Η απόσυρση του ΡΚΚ και οι ΤΕΔ

Ο Αμπτουλάχ Οτζαλάν, το BDP (φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας) και το μέτωπο του Κάντιλ (αντάρτες), επιμένουν όπως η απόσυρση των ενόπλων μελών του ΡΚΚ εκτός χώρας (Τουρκίας), θα πρέπει να γίνει είτε με απόφαση της Τουρκικής Βουλής είτε στα πλαίσια ενός νόμου που πρέπει να εκδοθεί και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση της επιτροπής που θα συγκροτηθεί. Εκφράζοντας αυτά τα αιτήματα, αν δεν υπάρξει ένας τέτοιος νόμος, για τους στρατιώτες των φυλακίων αλλά και για τους πολιτικούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις αλλά και για τους γραφειοκράτες, θα υπάρξει έγκλημα και μπορεί να βγει ένας εισαγγελέας και ν΄ ανοίξει έρευνα. Γι’ αυτό τη διαβεβαίωση αυτή θα πρέπει να λάβουν η κυβέρνηση και οι πολιτικοί άνδρες.

Υποστηρίζοντας ένα τέτοιο σκεπτικό ο εισαγγελέας, για το Στρατό και την Αστυνομία που επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια «περίεργη» φυγή, γίνεται αντιληπτό ότι ο Οτζαλάν και το ΡΚΚ, επιδιώκουν να γίνουν συνομιλητές με τη Βουλή και η με ασφάλεια αποχώρηση των ενόπλων τμημάτων του ΡΚΚ κάτω από την εποπτεία της επιτροπής, στοχεύει στο να κάνουν μια «επίσημη» έξοδο. Από την άποψη του μετώπου της κυβέρνησης, η κίνηση του ΡΚΚ μπροστά από τα μάτια της αστυνομίας και του Στρατού, υπό την εποπτεία της επιτροπής και μάλιστα σαν να μην τρέχει τίποτα, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Κατ’ αυτή τη μετάβαση, αν δεν υπάρχει επέμβαση της δικαιοσύνης, για το Στρατό και την Αστυνομία, μπορεί να θεωρηθούν το ελάχιστο ως ένοχοι από αμέλεια. Και για την κυβέρνηση αλλά και για τις δυνάμεις ασφαλείας, μια τέτοια θέση τόσο από νομικής απόψεως, όσο και από ψυχολογικής επίπτωσης, από τις εικόνες που θα προκύψουν, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, ότι δεν επιθυμούν να υποπέσουν.

Ο δρόμος από τον οποίο ήρθαν

Ως εκ τούτου, για το ΡΚΚ, ως ο πλέον πρακτικός δρόμος (για την Τουρκία) θεωρείται, όπως ήρθαν έτσι και να φύγουν. Όπως εισέρχονται στην Τουρκία από το Β. Ιράκ χωρίς να τους βλέπουν οι δυνάμεις ασφαλείας, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν και να φύγουν. Αυτή η φυγή τους, σίγουρα δεν χρειάζεται να γίνει με «τελετή» (επισημότητα). Το ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ μπαινο-βγαίνουν από το Β. Ιράκ στην Τουρκία μέσω των οροσειρών, δεν αποτελεί μυστικό. Το ότι επιθυμούν να κάνουν μια τέτοια απόσυρση με απόφαση της βουλής ή με νόμο και υπό την εποπτεία επιτροπής, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Η κυβέρνηση ξέρει επίσης  ότι συνομιλητής δεν είναι η Βουλή αλλά η ίδια η κυβέρνηση, όπως συχνά πυκνά το λέει. Και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν χθες, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Νιλγκούν Μπαλκάτς στο σταθμό NTV, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της απόσυρσης του ΡΚΚ, επεσήμανε με ένα τόνο ότι από εκεί που ήρθαν, από εκεί θα πρέπει και να φύγουν.

Η κατάσταση στις ΤΕΔ
Σ΄ αυτή τη διαδικασία, ποια είναι η θέση και η λειτουργία των ΤΕΔ? Οι ΤΕΔ θα πρέπει να μείνουν έξω από τη διαδικασία. Η διαδικασία, εκτός από το γεγονός ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα, είναι φυσικό (οι ΤΕΔ) να μείνουν εκτός. Η στάση που θα τηρήσουν οι ΤΕΔ, είναι συνάρτηση της οδηγίας που θα λάβουν από την πολιτική εξουσία. Μέχρι σήμερα, σχετικά με τις διαδικασίες, δεν είναι θέμα να δοθεί στις ΤΕΔ μια καινούργια οδηγία. Ως εκ τούτου, οι ΤΕΔ θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις υφιστάμενες κατευθυντήριες οδηγίες. Πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στο Β. Ιράκ, παρατηρούν τα στρατόπεδα των τρομοκρατών και παρακολουθούν τις κινήσεις των ανταρτών. Σε μια τρομοκρατική επίθεση, θα πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι απέναντι σε μια ένοπλη απειλή. Συνεχίζουν τις δραστηριότητες ασφαλείας, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία. Οι υπεύθυνοι της διαδικασίας, στα πλαίσια ελέγχου των δραστηριοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, θα πρέπει να εξασφαλίσουν και να διατηρήσουν υπό έλεγχο και τους ένοπλους αντάρτες του ΡΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: