---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εκκλησιασμός, στις 26 Μαΐου, σε 2 αδρανείς Ιερούς Ναούς σε Θέρμες και Εχίνο. Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, πρόεδρος ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε την 26η Μαΐου ο εθελοντικός εκκλησιασμός, κατόπιν εγκρίσεως από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σε Ιερούς Ναούς που είναι διάσπαρτοι και κάποτε λειτουργούσαν στην Παραμεθόριο Περιοχή, σε χωριά που διαβιούν στην πλειονότητά τους κυρίως συμπατριώτες μας Πομάκοι της Μουσουλμανικής Μειονότητας, όπου κάποτε έδρευαν και Στρ. Μονάδες ή Εθνικά Φυλάκια και εκκλησιάζονταν το προσωπικό τους. Η πλειονότητα των Στρ. Μονάδων από ετών σταδιακά αποσύρθηκε στο πλαίσιο Υπηρεσιακών Αποφάσεων.
Ο εκκλησιασμός τελέστηκε στους Ιερούς Ναούς Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, όπου χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Σωφρόνιος, όπως και στον Ιερό Ιωακείμ και Άννης στις ΘΕΡΜΕΣ(Λουτρά), όπου χοροστάτησε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Στέφανος Τρασανίδης.
Το εκκλησίασμα στους συγκεκριμένους Ι. Ναούς, αποτέλεσαν 38 από τα μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης μαζί με μέλη των Οικογενειών τους, καθώς και ο Ταξίαρχος Διοικητής XXV ΤΘΤ, κ Σταύρος Τσερπές, όπως και άλλα 6 άτομα από την Τοπική Κοινωνία της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και προσήλθαν στις ΘΕΡΜΕΣ, όπως και άλλα 35 άτομα από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ξάνθης που μετέβησαν στον πρόσφατα ανακαινισμένο ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ, όπου εκκλησιάστηκαν μαζί με το Στρατιωτικό Προσωπικό του ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ και τέλεσαν αρτοκλασία.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και η λειτουργία εκτελέστηκε σύμφωνα με το προβλεπόμενο τελετουργικό, ενώ όλοι είχαν την αγαλλίαση στο άκουσμα των ψαλμωδιών, όπως και τη μελωδία από τις καμπάνες που ήχησαν πάλι, καθώς και την ηθική ικανοποίηση ότι εκκλησιάστηκαν σε Ιερούς Ναούς που τους έφεραν ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν και ταυτόχρονα ότι συμπαραστάθηκαν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού Φρονήματος (ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ), αλλά και του Εθνικού Φρονήματος όλων.
Μετά τον εκκλησιασμό ακολούθησε ομαδική συνεστίαση σε παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα από την εκκλησία στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά), συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική στήριξη στους ευγενικούς Πομάκους συμπατριώτες μας.
Ελπίζουμε ότι και άλλοι Σύλλογοι - Φορείς ή και μεμονωμένα άτομα από την Τοπική Κοινωνία, θα ανταποκριθούν σε παρόμοιους μελλοντικούς εκκλησιασμούς που θα ανακοινωθούν ή θα διοργανώσουν αντίστοιχους με δική τους πρωτοβουλία, για να διατηρηθούν και να συντηρηθούν τα παραπάνω διάσπαρτα γραφικά εκκλησάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: