---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Πρόσφατα άρθρα για την ΑΟΖ του Νίκου Λυγερού ("Ελληνική ΑΟΖ, LNG και Ναυτιλία", "ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Ζεόλιθος", "ΑΟΖ, Λεβιάθαν και Τερματικός" και "ΑΟΖ και μη συμβατικά αποθέματα")



Ελληνική ΑΟΖ, LNG και Ναυτιλία

Η ελληνική ΑΟΖ ουσιαστικά ανέδειξε το θέμα του φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο και με τους καθαρούς στόχους κοιτασμάτων που ανακάλυψε η PGS με τις σεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε πλέον ότι η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Αν επιπλέον προσθέσουμε ότι η καύση του φυσικού αερίου είναι καθαρή, αφού δεν παράγει στάχτες, όπως το πετρέλαιο, αλλά μόνο νερό και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κινητήρες των σκαφών, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στον τομέα των μεταφορών. Η Νορβηγία έχει ήδη κατασκευάσει ένα επιβατικό πλοίο για 600 άτομα, το οποίο λειτουργεί με LNG. Αν λοιπόν εξετάσουμε προσεχτικά το κόστος του εμπορικού μας στόλου σε ναυτιλιακό πετρέλαιο και βέβαια την ρύπανση που προκαλεί στις θάλασσες μας αλλά και στην επιβάρυνση για τα νησιά μας, θα είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για την αντικατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο. Για αυτό το λόγο πρέπει να προβλέψουμε και αλλαγές στους σταθμούς ανεφοδιασμού, για να παρέχουν στο μέλλον υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτή η αλλαγή φάσης λειτουργεί σύμφωνα και με τη θερμοδυναμική, και για το θέμα της μετατροπής του καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια. Καθώς ετοιμάζεται τώρα η πόντιση του EuroAsia Interconnector που θα ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, πρέπει να προβλέψουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα το αξιοποιεί και θα το προωθεί στα νησιά μας. Όλο το δίκτυο που ετοιμάζεται γενικότερα, δίνει στην πατρίδα μας όχι μόνο ένα πλαίσιο ανάπτυξης, αλλά και τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει λόγω της τεράστιας ναυτιλιακής μας εμπειρίας αλλά και της τοποστρατηγικής που ενισχύεται από την πληθώρα των νησιών μας. Είναι επιπλέον μια προσέγγιση πιο οικολογική, η οποία είναι συμβατή και με τις γενικές προδιαγραφές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πρόσφατη ψηφοφορία της. Η αλλαγή φάσης που προκαλεί η ελληνική ΑΟΖ με την εμφάνιση της στο προσκήνιο, ανεβάζει τον πήχη και αναγκάζει τους επενδυτές να σκεφτούν πιο αποτελεσματικά το μέλλον τους, γιατί ακόμα και τα νησιά θα προτιμούν έναν εφοδιασμό με φυσικό αέριο και τοπικά για τα καράβια που θα τα προσεγγίζουν στο μέλλον. Υπάρχει λοιπόν ένα σημαντικό πεδίο δράσης που δεν πρέπει να μην το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. Κι εφόσον όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και ειδικά η κυβέρνηση αναζητά με κάθε τρόπο επενδύσεις ανάπτυξης, εδώ έχουμε ένα πρόσφορο έδαφος λόγω του απέραντου γαλάζιου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τις διαδικασίες, οι οποίες θα είναι πολύτιμες στο άμεσο μέλλον λόγω συμβατότητας με την εξόρυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά και του δικού μας. Αυτές οι υποδομές θα ενισχύσουν επί του πρακτέου όλη μας την υψηλή στρατηγική που αφορά την ΑΟΖ.

ΑΟΖ, Καστελλόριζο και Ζεόλιθος

Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε το Καστελλόριζο και να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί από την ήδη πλούσια αποστολή καρτών, μπορούμε να στείλουμε ζεόλιθο, για να προωθήσουμε την όλη προσπάθεια αξιοποίησης του νησιού και μάλιστα σε αναλογικό πλαίσιο. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το νερό στο νησί. Και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους και για τη γη. Αφού λοιπόν έχουμε πρόσβαση στο ζεόλιθο και γνωρίζουμε τις ιδιότητές του γιατί να μην τον χρησιμοποιούμε και στο Καστελλόριζο. Και η παραγγελία είναι τόσο εύκολη που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε γραφειοκρατικό ούτε τεχνικό. Επίσης με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε να αναγκάζουμε την ύπαρξη δρομολογίων προς το νησί, πράγμα το οποίο το δένει περισσότερο με όλους τους Έλληνες. Μια κάρτα είναι ενθύμιο, ενώ ο ζεόλιθος είναι το μέλλον. Και αυτό το μέλλον ενισχύει και το θέμα της ΑΟΖ που ξέρουμε πια πόσο σημαντική είναι, αφού μόνο και μόνο η ΑΟΖ του συμπλέγματος Καστελλόριζου είναι 20.851 km², δηλαδή μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Πελοποννήσου και αυτό σε ένα σημείο που δίνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο τη δυνατότητα να ενώσουν τις ΑΟΖ τους σ' ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το Καστελλόριζο είναι η αιχμή του δόρατος στην περιοχή και πρέπει όλοι μας να το ενισχύσουμε με την στρατηγική μας. Οι κάρτες και η φυσική παρουσία είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους. Ο ζεόλιθος είναι κι αυτός σημαντικός για τη γη. Κι αν οι άνθρωποι μας έχουν καλύτερη γη και πιο ανθεκτική, θα ζουν και αυτοί καλύτερα, γνωρίζοντας ότι νοιαζόμαστε για αυτούς σε πραγματική βάση. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε και όλες τις προσπάθειες δεντροφύτευσης που έχουν γίνει και που θα γίνουν. Ο ζεόλιθος στο Καστελλόριζο είναι ένας σύμμαχος που δεν περιμένει τίποτα. Με αυτή την έννοια έχει ένα ιπποτικό χαρακτήρα και προστατεύει το νησί με τον δικό του τρόπο. Είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά η αλλαγή θα είναι σε λίγο εμφανή σε όλους μας ακόμα κι αν γίνει καταδρομικά.

ΑΟΖ, Λεβιάθαν και Τερματικός

Η επανεκτίμηση του μεγέθους του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ είναι μία νέα ενεργειακή σφαλιάρα σε όλους όσους αμφισβητούν τα πάντα περί ΑΟΖ. Ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν της τάξης των 16 Τρις κυβικά πόδια, έγινε στη συνέχεια 17, μετά 18 και τώρα 18,9. Με άλλα λόγια όχι μόνο πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2010 και αποτελεί μάλιστα το μεγαλύτερο κοίτασμα offshore της δεκαπενταετίας, αλλά επιπλέον η αξία του έχει μεγαλώσει με αντικειμενικό τρόπο. Μόνο και μόνο για αυτό το θέμα αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι όσοι λένε ότι δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στο μέγεθος των κοιτασμάτων απλώς παραπληροφορούν το μη ειδικό κοινό προς όφελος δικών τους συμφερόντων. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και επιπλέον σπρώχνουν και στην Κύπρο το θέμα του τερματικού σταθμού, διότι τώρα συμφέρει ακόμα περισσότερο το Ισραήλ να περάσει από την Κύπρο για να το μετατρέψει σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για να το εξάγει σε βέλτιστη τιμή. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει δυναμικά για να δείξει ότι όντως δεν παραμένει σε μία μίζερη στάση. Πρέπει λοιπόν η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων να συνεχίσει τα σχέδια της για το τερματικό, διότι σε λίγους μήνες θα πρέπει το Ισραήλ να έχει την επιλογή και να είναι η καλύτερη να περάσει από το σταθμό υγροποίησης της Κύπρου. Όλο αυτό το πλαίσιο δείχνει ακόμα και στους πιο αργούς, ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του Ισραήλ και της Κύπρου δίχως καμία υφαλοκρηπίδα, και αυτό έδωσε και στις δύο χώρες την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα που δεν ανήκουν στην κυριαρχία τους, αλλά στα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα με τη δική της ΑΟΖ πρέπει να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική για να προχωρήσει δίχως καθυστερήσεις που προκαλούν μερικοί κύκλοι μόνο και μόνο για λόγους κομματικούς. Είναι απαράδεκτο να τους δίνουμε σημασία, ενώ βλέπουμε τα οφέλη αυτής της στρατηγικής με ξεκάθαρο τρόπο. Τέλος οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου προωθούν ακριβώς την ίδια ιδέα μέσα στο ίδιο πλαίσιο κι ας είμαστε οι τελευταίοι προς το παρόν χρειαζόμαστε το στάδιο της υλοποίησης για να αλλάξουμε την όλη φάση.
ΑΟΖ και μη συμβατικά αποθέματα
Όταν εξετάζουμε πλέον το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στο μέγεθός της, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεσογείου αμέσως μετά από εκείνο της Ιταλίας, αλλά πρέπει να αναδεικνύουμε το γεγονός ότι εμπεριέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ιδρυτών μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους δίχως να αναφερόμαστε στα συμβατικά αποθέματα με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αποδεικνύουν την αντικειμενική αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι ότι η τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των ιδρυτών μεθανίου θα είναι έτοιμη και μάλιστα σε εμπορική φάση, σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Αυτό απέδειξαν οι ιαπωνικές έρευνες σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από τις ακτές τους. Κατά συνέπεια η αγορά του φυσικού αερίου θα αλλάξει και αυτή φάση, πράγμα το οποίο θα έχει γενικότερα επιπτώσεις. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σιγά-σιγά εμφανίζεται η έννοια του timing σε αυτήν την υπόθεση και όσο πιο πολύ καθυστερούμε την αρχή της διαδικασίας, τόσο πιο πολύ θα έχουμε δυσκολίες για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας σε σχέση με τον διεθνή χώρο. Με άλλα λόγια είναι σημαντικό να προχωρήσουμε επί του πρακτέου για ν' αρχίσουμε να παίζουμε πρώτα έναν ενεργειακό ρόλο και στη συνέχεια έναν γεωπολιτικό ρόλο. Το θέμα μας δεν είναι πια μόνο η τωρινή οικονομική κατάσταση αλλά και η επόμενη. Αν θέλουμε πραγματικά ανάκαμψη και όχι μόνο ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά δίχως άλλες καθυστερήσεις και να μην μας σταματούν κομματικές σκέψεις. Τα κόμματα υπάρχουν λόγω δημοκρατίας και πολύ καλά κάνουν, μόνο που όταν ασχολούμαστε με εθνικά θέματα, όπως είναι η ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να υπάρχει μια συνοχή και μια συνέπεια στις κινήσεις μας σε διεθνές επίπεδο και ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίχως ποτέ να ξεχνάμε και την Κύπρο μας λόγω της ΑΟΖ του Ελληνισμού, η οποία είναι στην ουσία η μεγαλύτερη της Μεσογείου και ξεπερνά και την ΑΟΖ της Ιταλίας. Όλο το πλαίσιο της ΑΟΖ είναι ξεκάθαρο πια και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία άγνοιας την ώρα της ψηφοφορίας για την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτός ο ενδιάμεσος σκοπός είναι σε φάση ολοκλήρωσης πια και μπορούμε να τον εμπλουτίσουμε με τα νέα δεδομένα των ιδρυτών μεθανίου για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι γνωρίζουμε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα πριν αναλάβουμε την Προεδρία της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: