---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Το «Λάθος» του ΓΛΚ και το Νέο Μισθολόγιο του Απόστολου Παπαπαρίση


            Η συγκρότηση της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο των ΕΔ όπως και η συμμετοχή των Ενώσεων Αποστράτων σε αυτήν είναι πλέον γεγονός. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: [1] Στο επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ 2013 – 2016 για το έτος 2014 περιλαμβάνεται μείωση στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ 88,2 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 78 εκατ ευρώ) και για τα εν αποστρατεία στελέχη 161,8 εκατ ευρώ (για το 2013 ήταν 66,5 εκατ ευρώ). [2] Η ανακάλυψη από τους αποστράτους του «λάθους» του ΓΛΚ, το οποίο σε εφαρμογή του ν.4093/2012 αντί να τους παρακρατήσει 66,5 εκατ ευρώ, τους …υπεξαίρεσε 200 και πλέον εκατ ευρώ και μάλιστα από 1 Αυγούστου 2012, ενώ το ίδιο «λάθος» συνέβη και στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. [3] Οι παλαιότερες αδικίες με βάση τα ηλικιακά κριτήρια και τον τρόπο αποστρατείας και οι νεότερες αφού οι απόστρατοι υπέστησαν διπλές περικοπές σε σχέση με άλλους συνταξιούχους που πληρώνονται από το Δημόσιο.

            Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το κύριο διαπραγματευτικό όπλο για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ αλλά και το επιχείρημα για την τρικοματική κυβέρνηση όχι μόνο να μη προβεί σε περαιτέρω περικοπές αλλά και να άρει τις παλαιές αδικίες είναι το «λάθος» του ΓΛΚ. Αξίζει λοιπόν να αναλυθεί πως οι απόστρατοι και αργότερα τα εν ενεργεία στελέχη μετέτρεψαν την υποψία για υπερβολικές περικοπές σε βεβαιότητα. Η αρχή έγινε στις 8 Δεκ 2012, όταν ο Σμήναρχος ε.α. Ιωάννης Θάνος και Αντισμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Πασιονίκος συνάντησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στην γενέτειρα του τη Λαμία. Είχε προηγηθεί επικοινωνία μέσω άλλου απόστρατου συναδέλφου από τη Λήμνο με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Λάρισας Απόστολο Παπαπαρίση, ο οποίος τους «όπλισε» με επιχειρήματα. Λόγω της ιδιομορφίας και εξειδίκευσης του θέματος ο κ. Σταϊκούρας τηλεφώνησε στον Δντη του ΓΛΚ κ. Ντούσκα και ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Η απάντηση του ΓΛΚ στάλθηκε στον κ. Υπουργό στις 18 Δεκ 2012 και λίγες μέρες μετά δόθηκε στους δύο παραπάνω συναδέλφους, που με τη σειρά τους την έστειλαν στην ΕΑΑΣ Λάρισας και αναρτήθηκε στις 27 Δεκ 2012 στο ομώνυμο blog. Ήταν η αρχή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συμπεράσματα βγήκαν από αυτό το επίσημο έγγραφο (θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση). Εδώ μπαίνει στο «παιχνίδι» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος, ο οποίος πρώτος αποκρυπτογράφησε το προαναφερόμενο έγγραφο.

            Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς διαπιστώθηκε ότι αφού το δημοσιονομικό όφελος του κράτους από την εφαρμογή της αναπροσαρμογής της σύνταξης στους αποστράτους των ΕΔ και των ΣΑ ανέρχεται στα 66,5 εκατ ευρώ και οι απόστρατοι είναι 120.000, θα έπρεπε ο καθένας μας κατά μέσο όρο να είχε συνολική μείωση 554 ευρώ για τους 17 μήνες (1 Αυγ 2012 έως 31 Δεκ 2013) ή 33 ευρώ μηνιαίως. Από έρευνα που έγινε όμως ουδείς απόστρατος δεν είχε μείωση κάτω από 40 ευρώ ενώ υπήρχαν μηνιαίες μειώσεις πάνω από 200 ευρώ. Θεωρήσαμε, όχι αυθαίρετα, ως μέσο όρο μηνιαίας μείωσης τα 100 ευρώ, οπότε η παρακράτηση από αποστράτους ανήλθε σε ποσά πάνω από 200 εκατ ευρώ (100 ευρώ μηνιαίως Χ 17 μήνες Χ 120.000 απόστρατοι = 204 εκατ ευρώ). Στις 5 Φεβ 2013 ο κ. Νικολόπουλος ενημέρωσε εκπροσώπους 20 και πλέον φορέων αποστράτων για το θέμα που προέκυψε σε συγκέντρωση της ΕΑΑΣ, όπου συμμετείχαν. Στις 9 Φεβ 2013 ενόψει των συναντήσεων του Συντονιστικού των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό και της ΠΟΣ με τον κ. Σταϊκούρα αναρτήθηκε στο blog της ΕΑΑΣ Λάρισας άρθρο με τίτλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - "Βόμβα" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός του προέδρου της ΠΟΣ για τις περικοπές των Συντάξεων των Αποστράτων των ΕΔ και των ΣΑ. Οι συναντήσεις έγιναν στις 11 Φεβ 2013 και το κοινό σημείο των δύο συναντήσεων ήταν το «λάθος» του ΓΛΚ. Στις υπερσυνδέσεις που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις από τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό και από τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα. Ο μίτος της Αριάδνης ξετυλίχθηκε. Από δω και πέρα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τελευταίως ακόμη και ΜΜΕ της Αθήνας άρχισαν να ψελλίζουν για αδικίες που έχουν υποστεί τα εε και εα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ. Μην ξεγελαστούμε όμως, ο αγώνας συνεχίζεται… Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως το τέλος… Η επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ε.ε. και των ε.α. Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, θα γίνει στη Λάρισα στις 30 Μαίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00.


            Παράλληλα περί τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους αποκαλύφθηκε ότι αντίστοιχο «λάθος», όχι σε τόσο μεγάλη έκταση όμως, έγινε και στα εν ενεργεία στελέχη. Το «λάθος» στα εν ενεργεία στελέχη περιορίσθηκε λόγω του τρόπου μείωσης των βασικών μισθών (αύξηση 2% στο βαθμό του Λοχία - μείωση 23% στου Α/ΓΕΕΘΑ). Επειδή οι απόστρατοι Υπαξιωματικοί (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) είναι ελάχιστοι, όπως ήταν φυσικό, αυτή η προσέγγιση – τακτική των μειώσεων επηρέασε περισσότερο τους αποστράτους.


Αποστόλης Παπαπαρίσης

Πρόεδρος ΕΑΑΣ Λάρισας

Υ.Γ. Αφορμή για τη σύνταξη του παρόντος ήταν ανάρτηση δημοφιλούς site όπου υποστήριζε ότι το θέμα αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΜΤΣ (άρα όχι από τον πρόεδρο της ΠΟΣ). Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ (με την άδεια τους) στην προσπάθεια συναδέλφων της περιφέρειας όπως των Παναγιώτη Πασιονίκο και Ιωάννη Θάνο (Λαμία) και ενός που δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση (σεβαστό) του ονόματος του (Λήμνο).

6 σχόλια:

gmos63 είπε...

Χρόνια πολλά Απόστολε και με υγεία σε όλους.
Θα σε παρακαλούσα να μας ενημερώσεις αν έχεις κάποια πληροφόρηση, για την προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρείται κατά την γνώμη μου με το ΒΟΕΑ.Το ίδιο φαντάζομαι δημοφιλές site, χαρακτηρίζει ως "διαβολική σύμπτωση"το ότι ταιριάζουν τα δύο ποσά (επιπλέον μειώσεων-180 εκατ. που δόθηκαν στο ΜΤΣ για το ΒΟΕΑ) και μας προαναγγέλει ανακοινώσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Κωνσταντίνος είπε...

Αγαπητέ κ. Μόσχο, εκτός του ότι τα ποσά δεν ταιριάζουν καθόλου, όποιος προσπάθησε να ταιριάξει το ΒΟΕΑ με το <>, δεν έχει φαντασία, έχει ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ φαντασία...ή ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΕΣ επιδιώξεις...

gmos63 είπε...

Αφού συμφωνήσω απόλυτα με τον αγαπητό ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Κώστα Πασχάλη,παραθέτω την πηγή που αναφέρθηκα καθώς και αυτούσιο τον ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ επίλογο.
http://www.onalert.gr/stories/nai-ta-metoxika-tameia-tha-enopoiithoun-koryfaia-pigi-toy-yetha-sto-onalert
...Όσο για το λάθος; Εκεί όλοι "μασάνε" τα λόγια τους και παραπέμπουν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους το οποίο ερευνά λένε αν πράγματι κόπηκαν από τους στρατιωτικούς περισσότερα χρήματα απ΄ ότι έπρεπε! Πόσα περισσότερα; Κατά διαβολική σύμπτωση όσα δόθηκαν ως ΒΟΕΑ με τους ανάλογους πανηγυρισμούς!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Apostolos είπε...

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ:
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι καλημέρα,
Με αφορμή το υπόψη άρθρο και επειδή με "εμπλέκει" θα ήθελα να σας ενημερώσω, με όλη την ειλικρίνειά μου και σε όσα είμαι σε θέση να έχω άποψη, τα παρακάτω:
Τα 185 εκατ. είχαν περιληφθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές εδώ και ένα χρόνο. Όταν λοιπόν εγκρίθηκαν (Νοε 2012) κάποιοι επεδίωξαν να "φάνε" τα 70 εκατ, σε αναπλήρωση αυτών που είχαν χάσει λόγω PSI. Εκεί είναι γεγονός ότι το πολεμήσαμε, διότι ήταν χρήματα που άνηκαν στα δικαιούχα παιδιά. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ.
Το θέμα των 66 εκατ των συντάξεων, αναδείχθηκε από την ΠΟΣ και καμία σχέση ή γνώση έχει ο πρόεδρος του ΜΤΣ. Μάλιστα την 5/2/2013 ενημέρωσα στη συγκέντρωση της ΕΑΑΣ τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τουλάχιστον 20 φορέων (μάλιστα κάποιοι το αμφισβήτησαν ή το ειρωνεύτηκαν τότε), η δε ΕΑΑΣ το χρησιμοποίησε στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό στις 11/2, την ίδια δε ημέρα το αναλύσαμε στον Σταικούρα. Αυτό αποτελεί τη βάση να μην γίνουν οι προγραμματισμένες επιπλέον μειώσεις του 2014. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ.
Όσο για την ενοποίηση δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει. Προσωπικά πάντα υποστήριζα ένα δικό μας ΜΤΣ τη στιγμή που είχαμε στο ΣΞ την καλύτερη σχέση εργαζομ/συνταξιούχου. Επίσης υποστήριζα την αναλογική κατανομή των "κοινωνικών πόρων". Άρα και εδώ ψεύδη.
Μόνο τη δομή του κειμένου και των νοημάτων του, εαν δει κάποιος καταλαβαίνει το μέγεθος της ασυναρτησίας του. Τέλος να σας πω ότι φαντάζομαι ποιος είναι (δεν είναι του ΣΞ), ο οποίος εδώ και 2 χρόνια τα βάζει με το ΜΤΣ και τελευταία προσωπικά και πάντα "ανώνυμα" μαζί μου. Το έργο θα έχει και συνέχεια.....
Με εκτίμηση.
Βασίλης Νικολόπουλος

nikos4 είπε...

Ειχα απορία γιατί είχα νέα μείωση και τον Απρίλιο και τον Μάιο , επικοινώνησα με το Γ.Λ.Κ. και μου είπαν ότι επειδή ξεπέρασα τα 1500 μικτά μαζί με ταμερίσματα (ΤΕΑΠΑΣΑ και ΜΤΣ) πήγα από το 5% στο 10% , ταυτόχρονα μου καρτάνε όμως και τα ταμεία.Είναι σωστό?
Υ.Γ. Είμαι πρώην Αστυνομικός

Apostolos είπε...

Δυστυχώς, αν και είναι καταφανώς άδικο ιδίως για το κομμάτι που αφορά το ΜΤΣ που δεν είναι καν επιδοτούμενο, αυτό προβλέπει ο νόμος.