---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Χαρίλαος Τρικούπης (Ναύπλιο,11 Ιουλίου 1832 - Κάννες, 30 Μαρτίου 1896)

«Η Ελλάς προώρισθαι να ζήσει και θα ζήσει»
Την 6.30΄μμ της 30ης Μαρτίου 1896, ο Χαρίλαος Τρικούπης υπέκυπτε στο μοιραίο, στις Κάννες της Γαλλίας. Έναν χρόνο πριν (16 Απριλίου 1895),το κόμμα του είχε υποστεί συντριπτική ήττα, μη εκλεγέντος βουλευτού ούτε του ιδίου. Ο Μεσολογγίτης πολιτικός αποσύρθηκε της πολιτικής και αιτήθηκε συντάξεως. Επί μια δωδεκαετία, είχε διατελέσει 7 φορές πρωθυπουργός. Η απονεμηθείσα σ’ αυτόν σύνταξη ανήλθε στο ποσό των 504 δραχμών.
Ένας ξεχωριστός  Πολιτικός
Ο Τρικούπης υπήρξε ο πιο ολοκληρωμένος και έντιμος πολιτικός του 19ου αιώνος. Πραγματικός μεταρρυθμιστής, προσπάθησε να μετατρέψει την Ελλάδα σε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. Ήταν ο πρώτος που προσέδωσε στον προϋπολογισμό αναπτυξιακό χαρακτήρα. Έθεσε σαν στόχους την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού επί επιστημονικής βάσεως και την κατασκευή έργων υποδομής.  Ήταν ο γνησιώτερος οπαδός του κοινοβουλευτισμού και συνέδεσε το όνομα του με την «αρχή της δεδηλωμένης» Παρά τις πικρίες που έλαβε από το εκλογικό σώμα διεκήρυττε: «την λαϊκή γνώμη ακόμη και εσφαλμένη δεν την αντικατέστησε τίποτα καλύτερο». Φρόντισε για την πολεμική προπαρασκευή της χώρας, έχοντας κατά νου την Βαλκανική
συνεννόηση κατά της Τουρκίας. 
Η Αναγγελία Πτωχεύσεως
Ο  Χαρίλαος Τρικούπης κέρδισε τις εκλογές τον Μάιο του 1892 με συντριπτική πλειοψηφία. Επιδίωξε την συνέχιση του προγράμματος  ταχύρυθμου αναπτύξεως, το περιορισμό των δαπανών, την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων και την εξασφάλιση νέου δανείου. Η Αγγλία έστειλε στην Ελλάδα τον Sir Edward Fitzgerald Law, πρώην ταγματάρχη, προκειμένου να εξετάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην έκθεση του ο Λω επεσήμανε ότι, η κατάσταση μπορούσε να αντιμετωπισθεί, εάν ενισχυόμασταν οικονομικά. Για την λήψη του δανείου έθετε σαν προϋποθέσεις, την περιστολή των δαπανών, την αναδιοργάνωση της διοικήσεως και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για την κατοχύρωση των δανειστών πρότεινε τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων. Ο Τρικούπης διαφώνησε με τις προτάσεις του Λω, και παραιτήθηκε. Πίστευε ότι, με την  εφαρμογή των προτάσεων του Λω, θα οδηγούμεθα σε οικονομικό μαρασμό και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση Σωτηροπούλου που τον διαδέχθηκε, απέτυχε να συνάψει δάνειο και ανέλαβε εκ νέου ο Τρικούπης. Την 13 Δεκ 1893 από του βήματος της βουλής ανακοίνωσε, την αδυναμία του κράτους εκπληρώσεως  των υποχρεώσεων του και πρότεινε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές. Η ιστορική φράση του: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», δεν κατεγράφη  στα πρακτικά της βουλής. 
Άλλου επιπέδου πολιτικός
Είναι άδικο να κρίνουμε τον Τρικούπη από το γεγονός της πτωχεύσεως. Το δίκαιο είναι να συγκρίνουμε, τι παρέλαβε και τι παρέδωσε. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, οι περιστάσεις ήσαν κατώτερες από τον Τρικούπη, και οι σύγχρονοι του ήσαν ανώριμοι πολιτικά για να τον κατανοήσουν. Εάν ζούσε σήμερα, θα αδυνατούσαμε και πάλι να τον καταλάβουμε. Ο μέσος Έλληνας διαθέτει την ευφυΐα να ξεχωρίζει τον ικανό και τον έντιμο, όταν καλείται όμως να επιλέξει, αποφασίζει με γνώμονα το προσωπικό και όχι το συμφέρον της πατρίδος. Αναγνωρίζουμε την αξία του  Τρικούπη, αλλά προτιμούμε τον Δεληγιάννη. 
 




Αντιστράτηγος εα Ιωάννης Κρασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: