---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Μαχητών του Υψώματος 731 στα Τρίκαλα - Φωτογραφίες και Συμβολισμοί

     Σήμερα, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Μαχητών του Υψώματος 731 (Μάρτιος 1941) και του Πολέμου 1940-41, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Παρέστησαν στην τελετή ο ΥΦΕΘΑ Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, οι βουλευτές Βλαχογιάννης και Ταμήλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων-νος Αγοραστός, ο Δκτης της 1ης Στρατιάς Αντγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, Αξιωματικοί εν αποστρατεία και πλήθος κόσμου. Η «Μάχη του Υψώματος 731», κατά την απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών, στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, αποτελεί και το αποκορύφωμα της πολεμικής δράσης του 5ου
Συντάγματος Πεζικού, επανδρωμένο κυρίως από Αξιωματικούς και Οπλίτες της περιοχής Τρικάλων και Καρδίτσας. Η Πολεμική Σημαία του 5ου Συντάγματος Πεζικού, από τον Απρίλιο 2013, έχει απονεμηθεί, με ειδική τελετή, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), που εδρεύει στα Τρίκαλα. 
     Βρεθήκαμε κι εμείς εκεί. Η οργάνωση, απλώς τέλεια. Η συγκίνηση μεγάλη. Ιδίως από αυτούς που άκουσαν τα ονοματεπώνυμα των συγγενών τους κατά την άριστη εκφώνηση προσκλητηρίου των 400 και πλέον νεκρών από Ίλαρχο της ΣΜΥ. Τρεις φορές ακούστηκε "Απόντες - Έπεσαν υπέρ πατρίδος" και στη συνέχεια πυροβολισμοί από το άγημα της ΣΜΥ. Οι χαιρετισμοί - ομιλίες των ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκη, του βουλευτή κ. Βλαχογιάννη, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού μεστές και αξιόλογες. Εμφανής η συγκίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε από το Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο.

     Ορισμένοι συμβολισμοί: Υπερύψωση του χώρου κατά δύο μέτρα περίπου για να θυμίζει λόφο (ύψωμα 731). Δύο πυραμίδες, η μία πεσμένη κάτω είναι η ήττα, ο θάνατος και από αυτή, πάντα από μια καταστροφή, ξεπηδάει μια καινούργια ζωή. Από εκεί βγαίνει, φυτρώνει, η άλλη πυραμίδα, που είναι κατακόρυφη και με ύψος συμβολικό, 17 μέτρα και 31 πόντους. Η πρώτη, η πεσμένη κάτω, πιο σκούρα και η άλλη λευκή, με ελαφριά απόχρωση γαλάζιου που είναι πιο ελπιδοφόρο χρώμα. Η σύνθεση των 28 σταυρών σε είδος φράχτη από μπρούτζο, συμβολίζει τους 28 αξιωματικούς και οπλίτες που θεωρούνται αγνοούμενοι στη μάχη. Το γλυπτό σε μπρούντζο, ο τραυματίας στρατιώτης, που στηρίζεται στο όπλο του και κάνει προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, συμβολίζει το αντικείμενο που στηρίζεται η ασφάλεια του. Ο ανοιχτός γιακάς δείχνει τον τραυματισμό του. «Όμως είναι όρθιος. Δεν θα πεθάνει. – Είναι η Ελλάδα, λαβωμένη μεν αλλά όρθια».
 
 
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: