---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ιωσήφ Στάλιν (18 Δεκεμβρίου 1878 – 5 Μαρτίου 1953) του Ιωάννη Κρασσά

«Στο Σοβιετικό στρατό χρειάζεται περισσότερο θάρρος  για να υποχωρήσεις παρά για να επιτεθείς»

     Στις 0400 πμ, της 6 Μαρτίου 1953, ο κρατικός  ραδιοσταθμός της Μόσχας  ανήγγειλε: «Η καρδιά του συντρόφου ηγέτη και συνεχιστή της μεγαλοφυΐας του σκοπού του Λένιν, του σοφού ηγέτη και δασκάλου του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης, έπαψε να χτυπά». Ο Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο επονομαζόμενος Στάλιν, 73 ετών, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και εξέπνευσε στις 9:50 μ.μ. της προηγουμένης.

     Ο Στάλιν κατέστησε την ΕΣΣΔ πυρηνική δύναμη, με  ισχυρή βιομηχανία και με έκταση μεγαλύτερη από την αυτοκρατορία  των Τσάρων. Είχε από τον απόλυτο έλεγχο του, τις κυβερνήσεις των δορυφόρων κομμουνιστικών χωρών και προκάλεσε τις ΗΠΑ με τον πόλεμο της Κορέας. Γόνος φτωχής οικογενείας από το  Γκόρι της Γεωργίας, γεννημένος επαναστάτης, ήταν προικισμένος με θάρρος και αποφασιστικότητα. Τον Απρίλιο του 1922 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Κουμουνιστικού  Κόμματος Ρωσίας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατο του. Πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια σκηνή, κυβερνόντας  την Ρωσία επί 31 χρόνια με σιδερένια πυγμή. Γνώριζε να υποκρίνεται και να περιμένει, εργαζόμενος  με σύστημα και επιμονή, για την πραγματοποίηση των επιδιώξεων του.
Ήταν αδίστακτος, σκληρός, άκαμπτος, πανούργος και ψυχρός υπολογιστής. Χάρις σ’ αυτές τις ιδιότητες από άσημος μουζίκος, εξελίχθηκε σε παντοδύναμο άρχοντα του Κρεμλίνου. 

      Ο Στάλιν σημάδεψε την ιστορία της Ρωσίας εμπλεκόμενος σε τέσσερα μεγάλα γεγονότα. Την εκβιομηχάνιση της, την κολεκτιβοποίησης της γεωργίας, τις δίκες της Μόσχας και την διεύθυνση του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου». Ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών υπήρξε το αίμα και ο τρόμος. Η επιδίωξη για την αυτάρκεια της Ρωσίας σε βαριά βιομηχανικά είδη, οδήγησε στον πλήρη έλεγχο της γεωργικής παραγωγής και στην εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων για εισροή συναλλάγματος. Η εισαγωγή των μηχανημάτων στην γεωργία, οδήγησαν πολλούς αγρότες στις πόλεις. Η βιομηχανική παραγωγή στηρίχθηκε στα φτηνά εργατικά χέρια. Η έλλειψη γεωργικών προϊόντων οδήγησε σε λοιμό που τα θύματα του έφτασαν στα 5 εκατομμύρια νεκρούς. Οι βίαιες μεταβολές δημιούργησαν αντιδράσεις  με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι στις φυλακές και στα στρατόπεδα εξορίας να ανέλθουν στα 10 εκατομμύρια. Το ποσοστό θνησιμότητας των εγκλείστων υπολογίζεται στο 20%. 


     Για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις  και διαφωνίες, εκατοντάδες χιλιάδες συνελήφθηκαν και  προσήχθησαν σε προαποφασισμένες  δίκες. Ο φρικτός απολογισμός:  Από τα 2 εκατομμύρια  που δικάσθηκαν, οι 750 χιλιάδες εκτελέσθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα 139 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του 17ου συνεδρίου εκτελέσθηκαν τα 98. Όταν Ο Χίτλερ εισέβαλε στην Ρωσία, ο ρωσικός λαός εμπιστεύθηκε τον Στάλιν να διευθύνει τον πόλεμο.  Η σιδερένια πυγμή του χρειαζόταν,  για την απόκρουση του σιδερόφρακτου εισβολέα.

     Ο Στάλιν δεν άφησε απλώς το ίχνος του στην ιστορία, την σημάδεψε ανεξίτηλα με τον δικό του τρόπο. Απόκτησε αφοσιωμένους υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους. Εξαρτάται από την οπτική γωνία που τον βλέπει κάποιος και όπως είπε ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν: «Η βία συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με τη βία».




Αντγος εα Ιωάννης Κρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: