---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΜΤΣ : Το θέατρο του παραλόγου...

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑΣ, Αντιστράτηγος ε.α.
Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος.
(Για τους ανόητους, δάσκαλος δεν είναι η λογική αλλά η συμφορά.) 
Δημόκριτος, 470-370 π.Χ.

Όταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Μακρυγιάννη, τέθηκε προς τους συμβούλους του Καποδίστρια το θέμα της παροχής κάποιας οικονομικής βοήθειας προς τις  χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών της επαναστάσεως καθώς και προς τους ίδιους τους επιζώντες αγωνιστές τους οποίους η πολιτεία είχε πλήρως εγκαταλείψει, η απάντηση που δόθηκε ήταν «σύρτε να διακονέψετε». Η απαξιωτική αυτή απάντηση του περιβάλλοντος Καποδίστρια που θεωρούσε τους αγωνιστές της Ελευθερίας ως κατσαπλιάδες απετέλεσε την αιτία ίδρυσης του σημερινού ΜΤΣ το οποίο από τότε λειτουργούσε με δικούς του πόρους.
Φαίνεται όμως η απάντηση εκείνη να επαναλαμβάνεται και σήμερα προς τους μερισματούχους του ΜΤΣ από τους σύγχρονους συμβούλους και πολιτικούς οι οποίοι κρυβόμενοι ή ανεχόμενοι τις παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας επιχαίρουν να βλέπουν στην κυριολεξία να λιμοκτονούν όλους όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε σχήμα λόγου.
Βέβαια όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και ιδίως εκείνες από το 1988 μέχρι και το 2011 οδηγώντας ενσυνείδητα τη Χώρα στα σημερινά της χάλια και
προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις λαϊκίστικες και ανεύθυνες πολιτικές του δόγματος «μαζί τα φάγαμε», βάλανε στο χέρι μέσω των διορισμένων κολλητών τους την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΣ το οποίο, όπως επιβεβαιώνεται και από την έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν τον έλεγχο στο ταμείο κατόπιν εντολής του σημερινού υπουργού Εθνικής Άμυνας, οδήγησαν το μεν ταμείο στην ουσιαστική κατάρρευση τους δε μετόχους και μερισματούχους του στην ανέχεια και τη φτώχεια.
Και εκεί που όλοι μας πιστέψαμε ότι επί τέλους η πολυσυζητημένη εξυγίανση του ταμείου θα πρέπει να περάσει μέσα από τις δραστικές πέραν του 50% μειώσεις του μερίσματος που όλοι μας υποστήκαμε, βλέπουμε  να παίζονται στις πλάτες μας πολιτικά παιχνίδια και αντί να βλέπουμε να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλλίτερο βλέπουμε απλώς να αλλάζουν τα πρόσωπα για να οδηγηθούν εκ του ασφαλούς και χωρίς αντιρρήσεις τα πράγματα προς το χειρότερο. Και πάντα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν να σώσουν το ΜΤΣ επιλέγονται όχι με ανοικτή προκήρυξη θέσεων, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, ούτε με βάση τις γνώσεις τους και τα προσόντα τους, όπως κατ’ ελάχιστον θα περίμενε ο καθένας, αλλά με βάση τις άκρες που έχουν με το πολιτικό κατεστημένο του εκάστοτε υπουργού.
Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράνομη στην κυριολεξία απόφαση αντικατάστασης του σημερινού προέδρου του ΜΤΣ με κάποιον άλλο παντελώς άγνωστο και εν πολλοίς άσχετο με τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΜΤΣ το οποίο υποτίθεται θα πρέπει να εξυγιανθεί και να καταστεί βιώσιμο. Το συμπέρασμα λοιπόν που αβίαστα προκύπτει από αυτήν την απόφαση αντικατάστασης  ενός σχετικού περί τα θέματα με έναν παντελώς άσχετο, είναι ή ότι η υπόθεση επίλυσης του θέματος του ΜΤΣ απασχολεί σοβαρά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ή ότι είναι ήδη δρομολογημένες όπως φαίνεται οι απαιτήσεις της τρόικας να οδηγηθούν δηλαδή όλα τα Μετοχικά Ταμεία και των τριών κλάδων των ΕΔ στην αγκαλιά και τον έλεγχο του υπουργείου εργασίας προκειμένου όπως – όπως να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο επικουρικό φορέα με απρόβλεπτες συνέπειες για τα συμφέροντα των μελών τους.
Τώρα για να συμφωνήσουμε και με την άποψη που λέει ότι για λόγους που ενδεχομένως δεν είναι ανακοινώσιμοι κρίθηκε απαραίτητη η αντικατάσταση του σημερινού προέδρου, ο οποίος εξ΄ όσων προκύπτει δεν κατηγορήθηκε ούτε για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του ούτε για αξιόποινες πράξεις, θα περιμέναμε για την θέση αυτή να επιλεγεί πρόσωπο που αναμφισβήτητα γνωρίζει σε βάθος τα θέματα. Από την στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει θεωρούμε ότι η αντικατάσταση αυτή εκτός από παράνομη είναι και ύποπτη.
Ασφαλώς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και ο σημερινός πρόεδρος, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, διορίστηκε στη θέση αυτή γιατί είχε άκρες με το πολιτικό καταστημένο. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι ως Αξκός του οικονομικού, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής Οικονομικού του ΓΕΣ, ήταν κατά τεκμήριο απόλυτος γνώστης των θεμάτων και είχε επίγνωση της αποστολής του και τουλάχιστον κατά την μέχρι τώρα οκτάμηνη θητεία του δεν μας απογοήτευσε.
Φαίνεται όμως από δημοσιεύματα, που μέχρι τώρα δεν διαψεύσθηκαν, ότι ο νυν πρόεδρος υπέπεσε σε  κάποιο μεγαλύτερο παράπτωμα και ατόπημα. Τόλμησε, όπως λένε πάντα τα δημοσιεύματα , να βγάλει γλώσσα στους τροικανούς κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στις 16 -2-2014 στο υπουργείο εργασίας όπου εκεί μιλώντας ξεκάθαρα αρνήθηκε ότι τα μετοχικά ταμεία είναι επικουρικά και επιφυλάχθηκε να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία απαιτούσε η τρόικα.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη δεν μπορεί παρά να αναρωτηθούμε μπας και η απομάκρυνση του προέδρου του ΜΤΣ έγινε κατ’ απαίτηση της τρόικας η οποία εξ’ όσων φαίνεται δεν αρκείται μόνο σε ελέγχους καλής εκτέλεσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια του περιβόητου μνημονίου, αλλά και υπαγορεύει λύσεις και ενέργειες προς την διοίκηση. Περιττό βέβαια να πούμε ότι οι τροικανοί βλέπουν μόνο νούμερα και πολύ λίγο τους ενδιαφέρει το αξιόμαχο των ΕΔ ή εάν τα ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη έχουν οδηγηθεί στην οικονομική εξαθλίωση και την ανέχεια. Μάλλον το χαίρονται καθόσον θεωρούν ότι οποιαδήποτε δαπάνη για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι άσκοπη και περιττή. Και αυτό το έχουν δείξει όπου έχουν πάει αλλά και το επέβαλαν στην κυβέρνηση με το περιβόητο μνημόνιο.
Κατόπιν των παραπάνω εκτιμάται ότι οι οργανωμένες ενώσεις και φορείς των αποστράτων με πρωτοπόρο την ΕΑΑΣ και το συντονιστικό των τριών Ενώσεων, που προσφάτως με την οργάνωση των τεράστιων συλλαλητηρίων απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος τους, πρέπει να αντιδράσουν με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο κατά της μεθόδευσης διάλυσης των Μετοχικών Ταμείων και να απαιτήσουν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ όπως συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.
Εάν και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες όμοιες κατά το παρελθόν, δεν επιδείξουμε την απαραίτητη ενότητα αλλά φανούμε για άλλη μία φορά ανόητοι υποστηρίζοντας ο καθένας τα δικά του στενά συμφέροντα χωρίς να βλέπουμε ότι το τσουνάμι αργά ή γρήγορα θα πέσει επάνω σε όλους, τότε όπως λέει και ο Δημόκριτος αφού δεν μαθαίνουμε με την λογική τότε θα μάθουμε από την συμφορά που όλοι μας θα υποστούμε. Αλλά τότε θα είναι αργά.
Αθήνα 10 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: