---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Η «ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ»

     Στα πλαίσια της συνεχούς παρουσίας  και αρωγής του  «Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και Περιχώρων, «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ», στις όποιες προσπάθειες και έργα Κρανιωτών που ασχολούνται με θέματα που προάγουν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα την ιστορία - λαογραφία της Κρανιάς, το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 06:30 στην αίθουσα του συλλόγου, Καραθάνου 33 Λάρισα, παρουσιάζεται το βιβλίο «Μαστόροι και λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξηροκρανιάς - Κουδαρίτικα», του Γεωργίου Ιωάν. Μπαλή.
     Πρόκειται για μια προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής των μαστόρων, που χτίζανε πέτρινα σπίτια και άλλες κατασκευές στην Κρανιά, αλλά και μετακινούμενοι, σε πολλά χωριά στην ευρύτερη  περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας, Κοζάνης και Λαρίσης. 
     Ακόμη,  ξεκινώντας βιωματικά και από αγάπη στην τοπική λαλιά του γενέθλιου χωριού, γίνεται μία προσπάθεια πλήρους καταγραφής της κουδαρίτικης - μαστορικής «συνθηματικής γλώσσας», που έχει
την ιδιομορφία, της διάχυσης και ενσωμάτωσης στην καθημερινή γλώσσα των κρανιωτών.
      Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι: Kώστας Σπανός (εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»), Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη (δημοσιογράφος, εκλ. επίκουρη Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γεωργία Λάλου (αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π. Θεσσαλονίκης), Παύλος Λάλος (συνταξ. δημοσιογράφος, υπεύθυνος του περιοδικού «Αντίδωρο Περραιβίας»), που θα συντονίσει και την εκδήλωση, η οποία θα ολοκληρωθεί με έκθεση φωτογραφίας  με θέμα το βιβλίο και  την παράθεση μικρής  δεξίωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: