---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Νέο σύστημα μεταθέσεων από το 2014

Αλλαγές στον τρόπο μεταθέσεων των στρατιωτικών προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Λαμβάνονται υπόψη για τις μετακινήσεις οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά όχι σε βάρος των επιχειρησιακών απαιτήσεων, θεσπίζεται άσκηση διοικητικής προσφυγής από στελέχη που αιτήθηκαν μετάθεση και δεν ικανοποιήθηκαν από την υπηρεσία, θεσμοθετείται η αμοιβαία μετάθεση και λαμβάνεται μέριμνα για την ενίσχυση της μητρότητας και τη διαφύλαξη όσο το δυνατόν του θεσμού της οικογένειας.

Η υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου έρχεται να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την υπουργική απόφαση του Γιάννη Ραγκούση (η οποία βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ) και να βελτιώσει διατάξεις του νόμου του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες προκαλούσαν προβλήματα στο σύστημα των μεταθέσεων. Για τις προωθούμενες αλλαγές ελήφθησαν υπόψη προτάσεις και των τριών Γενικών Επιτελείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ισχύσουν από τις μεταθέσεις του 2014, καθώς ήδη οι φετινές έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται.

Οι βασικότερες αλλαγές με βάση την υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου:

1. Εξειδικεύονται ρητά οι επιχειρησιακές απαιτήσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι ερμηνευτικές αυθαιρεσίες ως προς την υπεροχή των υπηρεσιακών αναγκών έναντι των κοινωνικών αναγκών των στελεχών.

2. Κοινοποιούνται τα μόρια κάθε στελέχους όχι μόνο στον ενδιαφερόμενο, αλλά σε όλα τα στελέχη που έχουν έννομο συμφέρον για συγκεκριμένη μονάδα μετάθεσης, με σκοπό να υπάρχει διαφάνεια και αξιοπιστία από την πλευρά της υπηρεσίας.

3. Αυξάνονται σε 5 από 3 χρόνια ο χρόνος που οι γυναίκες στελέχη δύνανται να παραμένουν στον τόπο προτίμησής τους, επιστρέφοντας από άδεια κύησης. Με τον τρόπο αυτό η υπηρεσία εκτιμά πως καλύπτεται το ευαίσθητο διάστημα ανατροφής του παιδιού κατά την προσχολική ηλικία και ενισχύεται η προστασία του θεσμού της μητρότητας και της οικογένειας.

4. Μειώνονται σε 4 από 6 τα χρόνια για την επανατοποθέτηση ενός στελέχους σε θέση εξωτερικού και αποφεύγεται η μετατροπή ενός πρόσκαιρου κωλύματος σε μόνιμο αποκλεισμό (όταν η πρώτη τοποθέτηση στο εξωτερικό γίνεται στους ανώτερους βαθμούς).

5. Θεσπίζεται η άσκηση διοικητικής προσφυγής από τα στελέχη που έχουν αιτηθεί μετάθεση και δεν μετατίθενται. Παρέχεται έννομη προστασία κατά της παράλειψης της υπηρεσίας να μεταθέσει στέλεχος που έχει αιτηθεί μετάθεση.

6. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η αμοιβαία μετάθεση ή αμοιβαία αλλαγή μετάθεσης στελεχών υπό προϋποθέσεις (υποβολή αναφοράς εξυπηρετούνται οι υπηρεσιακές ανάγκες και πληρούνται οι όροι και συνηγορούν τα κριτήρια των μεταθέσεων).

7. Θα λειτουργήσει η επιτροπή συνυπηρετήσεων για την αγαστή συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στην ικανοποίηση των στελεχών που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους.

8. Η επιλογή του προσωπικού που πρόκειται να στελεχώσει τις θέσεις ευθύνης των επιτελών των γραφείων των αρχηγών (ΕΓΑ) των Γενικών Επιτελείων και του ΓΕΕΘΑ αποκτά την αναγκαία ευελιξία.

Ελεύθερος Τύπος
http://www.thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: