---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η Αλήθεια για το ΕΚΟΕΜΣ του Απόστολου Παπαπαρίση


Καταρχήν δηλώνω με το χέρι στην καρδιά, ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές που ακολουθούν. Τον εν ενεργεία συνάδελφο (ιδίως εμείς οι απόστρατοι) τον σεβόμαστε, τον εκτιμούμε, τον συμπαραστεκόμαστε, τον καταλαβαίνουμε, αφού «Εκεί που είσαι ήμουνα…». Και αναφέρομαι στην αναίτια και αδικαιολόγητη κατ’ εμέ έμμεση «επίθεση» μέσω αρθρογραφίας ορισμένων εν ενεργεία συναδέλφων εναντίον των αποστράτων δηλαδή εναντίον στο μέλλον τους, «…κι εκεί που είμαι θα ‘ρθεις» που τελευταίως, όσοι σερφάρουμε στο διαδίκτυο, έχουμε γίνει μάρτυρες. Κατά την άποψη μου, καλώς μέχρι σήμερα ουδείς μεμονωμένος απόστρατος ή φορέας δεν απάντησε – σχολίασε. Επειδή όμως η μη απάντηση τις περισσότερες φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ακόμα χειρότερα ως αποδοχή των γραφομένων, πήρα την απόφαση – πρωτοβουλία, για πρώτη φορά, να σχολιάσω τα γραφόμενα σε άρθρο εν ενεργεία συναδέλφου του Οικονομικού, προέδρου της ΕΣΠΕΘ, που αναρτήθηκε στο KRANOSGR που είχε στον τίτλο του την ερώτηση «Οι μερισματούχοι ΕΚΟΕΜΣ κατέβαλλαν κρατήσεις στο Ταμείο για τα έτη προ του 1997 που δικαιούνται μέρισμα;».


Διαβάζοντας το άρθρο, όπως τα παρουσιάζει ο συνάδελφος του Οικονομικού, ένα μη καλώς ενημερωμένο εν ενεργεία στέλεχος, ιδίως κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, δικαίως αισθάνθηκε αδικημένος και ίσως και αηδιασμένος με τους «κακούς» αποστράτους που σκέφτονται μόνον τον εαυτό τους. Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι!!! Και για να γίνει απολύτως κατανοητό, τι ακριβώς συμβαίνει, ας πάρουμε με τη σειρά τα δεδομένα:


(1) Το ταμείο ή μάλλον ο Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ) άρχισε να λειτουργεί από 1 Απριλίου 1997. (ορθόν).


(2) Το μόνο έσοδο, όπως αφήνει να εννοηθεί ο συνάδελφος, είναι η μηνιαία εισφορά των Μετόχων (των εν ενεργεία στελεχών του ΣΞ δηλαδή), ανερχόμενη σε ποσοστό 1% επί των αποδοχών; (λάθος). Τα έσοδα του ΕΚΟΕΜΣ οφείλονται επίσης:


(α) Στα έσοδα από τη λειτουργία Στρατιωτικών πρατηρίων, Λεσχών, ΚΨΜ, Φαρμακείων, από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, από κρατήσεις αποζημιώσεων εξωτερικού, τόκοι διαθεσίμων κλπ, που ανήκουν σε όλους μας.


(β) Στην παρακράτηση του 10% του μηνιαίου μερίσματος του ΜΤΣ όλων των αποστράτων προερχομένων από το Στρατό Ξηράς υπέρ ΕΚΟΕΜΣ από την έναρξη λειτουργίας αυτού. Όσο μεγαλύτερο το μέρισμα ΜΤΣ τόσο μεγαλύτερο το έσοδο για τον ΕΚΟΕΜΣ.


(3) Ζητά να καταβληθούν αναδρομικές εισφορές για τα έτη που λαμβάνουν μέρισμα. (λάθος). Το ορθό είναι να συνεχίζει να παρακρατείται από τους αποστράτους το ποσοστό 10% του μερίσματος του ΜΤΣ μέχρι να ισοφαριστεί η μετοχική σχέση με το ΜΤΣ. Παραδείγματα:


(α) Συνάδελφος που αποστρατεύθηκε το 1980 (17 χρόνια πριν το 1997) και έχει μετοχική σχέση με το ΜΤΣ 35 έτη, θα πρέπει να του παρακρατείται το 10% του μερίσματος του ΜΤΣ μέχρι το 2032 (1997+35=2032), για 35 έτη ως απόστρατος.


(β) Συνάδελφος που αποστρατεύθηκε το 1997 και έχει μετοχική σχέση με το ΜΤΣ 27 έτη, θα πρέπει να του παρακρατείται το 10% του μερίσματος του ΜΤΣ μέχρι το 2024 (1997+27=2024), για 27 έτη ως απόστρατος.  


(γ) Συνάδελφος που αποστρατεύθηκε το 2010 με μετοχική σχέση με το ΜΤΣ 31 έτη, θα πρέπει να του παρακρατείται το 10% του μερίσματος του ΜΤΣ μέχρι το 2028 (1997+31=2028), για 18 έτη ως απόστρατος.


(δ) Συνάδελφος που θα αποστρατευθεί το 2020 με μετοχική σχέση με το ΜΤΣ 35 έτη, θα πρέπει να του παρακρατείται το 10% του μερίσματος του ΜΤΣ μέχρι το 2032 (1997+35=2032), για 12 έτη ως απόστρατος.


(ε) Συνάδελφος που θα αποστρατευτεί το 2032 με μετοχική σχέση με το ΜΤΣ 35 έτη, δεν θα πρέπει να του παρακρατηθεί το 10% του μερίσματος του ΜΤΣ ούτε για μία ημέρα (1997+35=2032), για 0 έτη ως απόστρατος.


Από τα παραπάνω, αβιάστως συμπεραίνεται, ότι ο εν ενεργεία συνάδελφος του Οικονομικού (θέλω να πιστεύω άθελα του), με την μη παρουσίαση όλων των δεδομένων – παραμέτρων των αντικειμένων που καταπιάνεται, αποπροσανατολίζει τους συναδέλφους και τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.


Προτρέπουμε τον συνάδελφο, να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και την δημιουργική του λογική, προκειμένου να συνεισφέρει με προτάσεις στην ανάπτυξη του ΕΚΟΕΜΣ, αντί να προσπαθεί να ανακαλύψει τον εχθρό «εντός των πυλών» μας. Δυστυχώς όσο θα συνεχίζεται η παρούσα στασιμότητα και η έλλειψη δημιουργικών πρωτοβουλιών, το βοήθημα του ΕΚΟΕΜΣ θα συνεχίζει να μειώνεται.


Προτάσεις για εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης όπως:


(1) Έκδοση πιστωτικής – εκπτωτικής κάρτας για όλο το εε και εα προσωπικό του ΣΞ σε συνεργασία με τράπεζα και ποσοστό επί του λογαριασμού να διατίθεται στον ΕΚΟΕΜΣ  


(2) Αξιοποίηση από παραχωρήσεις ακινήτων περιουσίας ΤΕΘΑ (πχ ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας σε στρατόπεδα από ιδιώτες, τέλη στάθμευσης ή χρήσης Α/Δ του ΣΞ από ιδιώτες ή την ΥΠΑ), κλπ.

Αποστόλης Παπαπαρίσης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Η αξιοποιηση των τεραστιων εκτασεων του ΣΤΡΑΤΟΥ και των ΕΔ γενικοτερα, απο τον ΣΤΡΑΤΟ και τις ΕΔ και ΟΧΙ απο τα καθε ειδους λογης Υπουργεια, ειναι ΚΟΜΒΙΚΟΤΑΤΟ μεσο αυξησης εσοδων των ΕΚΟΕΜΣ και ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ.

Οι Στρατιωτικοι Προισταμενοι μας ΔΕΝ θα πρεπει να υπογραφουν οτιδηποτε για να κρατησουν για μερικους μηνες παραπανω την ΘΕΣΟΥΛΑ τους, αλλα να σταθουν στο υψος των περιστασεων, της θεσης και του αξιωματος τους κοιταζοντας λιγο πιο μακρια....διοτι συντομα θα ειναι και αυτοι αποστρατοι...

Το λεω αυτο διοτι τελευταια καποια αλλα Υπουργεια ΠΛΗΝ ΥΕΘΑ κανουν πολιτικη, εξυπηρετησεις και ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ γης με τις ΕΚΤΑΣΕΙΣ που ανηκουν στον ΣΤΡΑΤΟ και στις ΕΔ γενικοτερα....

το θεμα ειναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ και πρεπει να μας κανει να ευαισθητοποιηθουμε ΕΝΑΝΤΙΑ σε αυτους που απο την μια ψαχνουν ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μας αδικησουν μισθολογικα σε σχεση με τους αλλους συνταξιουχους και απο την αλλη ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ με τις εκτασεις του ΥΕΘΑ.....

Χαρης Γεωργιου