---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Προς ΥΠΕΘΑ - κόμματα: Έτσι γίνονται κύριοι προμήθειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία υπέγραψε το υπουργείο άμυνας της Πολωνίας η οποία πρέπει να αποτελέσει «μπούσουλα» για το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις μελλοντικές προμήθειες αμυντικού υλικού (εκτός αν φυσικά θέλουμε να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τον ρόλο του «χαζοχαρούμενου» αγοραστή). Η σύμβαση, που αποτελεί συνέχεια της αρχικής που υπογράφηκε το 2003 και έληγε φέτος, συνήφθη μεταξύ του στρατιωτικού εργοστασίου WZM SA στο Siemianowice της Σιλεσίας και της φιλανδικής Patria Land Systems. Η σύμβαση αφορά την επέκταση μέχρι το 2023 της άδειας παραγωγής, ΠΩΛΗΣΗΣ, αναβάθμισης και τροποποίησης των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Patria AMV (στην Πολωνία έχουν τυποποιηθεί ως Rosomak), και την παραχώρηση στην πολωνική εταιρία επιπλέον δικαιωμάτων για την υποστήριξη και επισκευή των οχημάτων του τύπου σε υπηρεσία στην Πολωνία και σε εξαγωγικούς πελάτες μέχρι το 2052. Δηλαδή, με απλά λόγια, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό, η Πολωνία αγόρασε επιπλέον Rosomak τα οποία θα κατασκευαστούν από την πολωνική βιομηχανία αλλά ταυτόχρονα εξασφάλισε άδεια για πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού αλλά και για την εγχώρια συντήρηση των οχημάτων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και όποιων χωρών προμηθευτούν οχήματα από την Πολωνία. Τα επιπλέον οχήματα Rosomak που θα παραχθούν για λογαριασμό του πολωνικού υπουργείου Άμυνας ανέρχονται σε 307 και μετά την παράδοση τους, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018, ο πολωνικός στόλος θα ανέρχεται σε 994 οχήματα συνολικά. Σύμφωνα με εκπροσώπους της πολωνικής, κρατικά ελεγχόμενης εταιρίας WZM SA η σύμβαση διασφαλίζει περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας.

 
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της WZM SA σημείωσε με έμφαση ότι η διαδικασία «πολωνοποίησης» του οχήματος έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον η εταιρία του το θεωρεί ως δικό της προϊόν, αλλά και την αποφασιστικότητα της εταιρίας να εξάγει το όχημα σε όλο τον κόσμο. Τα νέα οχήματα θα εξοπλίσουν επιπλέον μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού του πολωνικού Στρατού, όπως επίσης και την 21η Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων. Σημειώνεται ότι τα 570 οχήματα Rosomak που έχουν ήδη παραληφθεί (απομένουν να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του 2013 επιπλέον 117 από την αρχική παραγγελία), έχουν διατεθεί στην 12η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Szczecin, στην 17η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Międzyrzecze και στις πολωνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Από τα αρχικά 690 οχήματα Rosomak τα 313 φέρουν πυργίσκο HitFist-30P της ιταλικής OTO Melara (εκ των οποίων τα 96 φέρουν και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα Spike-LR), τα 125 είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ., 78 είναι διασκευασμένα σε σταθμούς διοίκησης, 41 σε ασθενοφόρα, 34 σε οχήματα υποστήριξης, 23 σε οχήματα προκεχωρημένων αξιωματικών πυροβολικού (ΠΑΠ), 22 οχήματα μεταφοράς Μηχανικού, 17 οχήματα αναγνώρισης χημικών ουσιών και πέντε (5) οχήματα αναγνώρισης Μηχανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: