---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κύπρος: Η δυσμενής ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί

Τα αριθμητικά δεδομένα στην Κύπρο όσον αφορά τους συσχετισμούς στρατιωτικών δυνάμεων το 2013 είναι αισθητά διαφοροποιημένα προς μεγαλύτερο ακόμη όφελος της τουρκικής πλευράς, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο το 2013. Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με την περίοδο 2001 – 2012 που οι δυνάμεις ήταν σχεδόν αμετάβλητες, τα στοιχεία για το 2013 παρουσιάζουν τις κατοχικές δυνάμεις σε ακόμη πιο πλεονεκτική θέση και πολύ πιο ενισχυμένες σε στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό, αφού από 36.000 που πιστεύεται ότι ήταν έως τελευταίως, νεώτερα στοιχεία τις ανεβάζουν στις 43.000, δηλαδή αυξημένες κατά 7.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΚΕΣΜΕ, τα οποία επεξεργάζεται και αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου, Άριστος Αριστοτέλους και τα οποία, όπως αναφέρεται, προέρχονται από ανοικτές και έγκυρες πηγές, εάν ληφθούν υπόψη οι δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και οι εφεδρείες που διαθέτουν, το σύνολο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στα κατεχόμενα ανέρχεται στις 74.000, ενώ ο αριθμός των αρμάτων της έχει μειωθεί κατά 100. Αμετάβλητα ωστόσο παραμένουν, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΣΜΕ, τα αριθμητικά δεδομένα στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, τόσο σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμούς. Η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τον προγραμματισμό στην άμυνα και ασκεί αφόρητες πιέσεις στα επίπεδα συντήρησης και αποτελεσματικότητας της δύναμης, ενώ την ίδια ώρα νέες προκλήσεις που προκύπτουν σχετικά με την προστασία και ασφάλεια πλουτοπαραγωγικών πόρων και εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται να απαντηθούν.
Η Έκθεση του ΚΥΚΕΣΜΕ επισημαίνει, σε ό,τι αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα, ότι η τουρκική υπεροχή παραμένει αδιαμφισβήτητη και εμφανής – χωρίς κανένα αντίστοιχο στρατιωτικό μέσο σύγκρισης της Εθνικής Φρουράς με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που διαθέτει η Τουρκία για την Κύπρο και την περιοχή. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΣΜΕ, η στρατιωτική σύγκριση των δυνάμεων έχει ως ακολούθως: Το σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ, υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω στις 62.950, έναντι των 74.000 που αριθμεί η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των 5.000 Τουρκοκύπριων ενόπλων και των 26.000 Τουρκοκύπριων εφέδρων.
Επίσης, μετά την απόσυρση των απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30, η ΕΦ διαθέτει σήμερα 160 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 το 2011. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης έχει μειωθεί κατά 100 και ο συνολικός αριθμός αρμάτων του ανέρχεται σε 349, σε σύγκριση με 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Εάν ληφθούν υπόψη τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 1,6 τουρκικά άρματα. Σύμφωνα με την Έκθεση, η ΕΦ διαθέτει συνολικά 402 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ενώ οι κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν 627 από τα οποία τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής, τύπου ΑΑΡC, και τα 266 αμερικανικού τύπου Μ-133. Αναφέρεται, τέλος, ότι οι δυνάμεις των Βρετανών στο νησί, καθώς και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που διαθέτουν στρατιωτικό προσωπικό το οποίο ανέρχεται σε 1678 και 855 άτομα αντίστοιχα, παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

ΠΗΓΗ: «iKypros», http://www.enkripto.com/2013/07/blog-post_3.html, http://www.defence-point.gr/news/?p=79569

Δεν υπάρχουν σχόλια: