---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι Απόστρατοι στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο {EUFOR RCA}

Μετά από επίσημη πρόσκληση του Διοικητού του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (EUFOR RCA) Υποστρατήγου Philippe Ponties, αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων Λάρισας των Ενώσεων Αποστράτων Αξκων Στρατού και Αεροπορίας, πραγματοποίησαν την Τρίτη 8 Ιουνίου 2014 επίσκεψη στις εγκαταστάσεις αυτού. Τους Έλληνες αποστράτους υποδέχθηκε ο ίδιος ο Υποστράτηγος ο οποίος τους οδήγησε στο χώρο όπου έλαβε χώρα μία πρώτη πλην όμως ουσιαστική ενημέρωση από τον ίδιο, στην Αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια ακολούθησε εμπεριστατωμένη και λεπτομερής ενημέρωση από τον Έλληνα Επιτελάρχη Ταξίαρχο κ. Χρήστο Δρίβα. Χωρίς να αναφερθούμε στην πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αξίζει να συγκρατηθεί ότι:
Πρόκειται για επιχείρηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μεταβατική, περιορισμένης διάρκειας 4 έως 6 μηνών, που αρχίζει από την ημέρα της επιχειρησιακής λειτουργίας, ήτοι από την 15η Ιουνίου 2014.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 αρχίζει να αναπτύσσεται η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που θα ανέρχεται σε 12.000 άνδρες εκ των οποίων οι 1.800 στρατοχωροφύλακες, οπότε ξεκινά και η σταδιακή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων
στη MINUSCA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic). Αν όλα εξελιχθούν ως ο αρχικός σχεδιασμός, στις 15 Δεκεμβρίου 2014 εκπνέει η εντολή των ΗΕ προς την ΕΕ, οπότε και η επιχείρηση θεωρείται ότι περατώθηκε.
Αυτή τη στιγμή συμμετέχει προσωπικό από 20 χώρες της ΕΕ και τη Γεωργία. Στο Στρατηγείο στη Λάρισα υπηρετούν 127 στελέχη και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκονται 700 περίπου άτομα.
Ήταν εμφανής η επιχειρησιακή συναντίληψη του Γάλλου Υποστράτηγου και του Έλληνα Επιτελάρχη. Ο Γάλλος Υποστράτηγος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για τις εγκαταστάσεις αλλά κυρίως για τον επαγγελματισμό του Ελληνικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αισθανθήκαμε υπερήφανοι για τους Συναδέλφους Έλληνες που υπηρετούν στο Στρατηγείο λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για επιχείρηση που δεν υπάρχει χώρος για τη λέξη «υπόψη» (οι συνάδελφοι στρατιωτικοί καταλαβαίνουν τι εννοώ). Πχ δεν μπορείς να λες ότι θα μεταφέρω αεροπορικώς εξοπλισμό βάρους Χ Kg, αν ο αεροδιάδρομος στο Bangui (πρωτεύουσα) δε μπορεί να το αντέξει.
Τα αποτελέσματα σχετικά με τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στη χώρα είναι ενθαρρυντικά, αφού τον τελευταίο μήνα πάνω από το 10% των προσφύγων επέστρεψε στα σπίτια τους.
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε άλλο χώρο του EUFOR RCA, σε φιλική και εγκάρδια διάθεση. Εκεί μάθαμε ότι ο Γάλλος Υποστράτηγος αποφοίτησε από τη Γαλλική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981, ότι αν και Διαβιβαστής υπηρέτησε δύο φορές σε Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, ότι έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία αφού υπηρέτησε σε Γερμανία, Κόσσοβο κλπ, ότι έχει πέντε παιδιά, όλα πάνω από 30 ετών, ότι του αρέσει η Ελλάδα και ότι έχει όλους τους δίσκους της Μελίνας Μερκούρη στα Γαλλικά, τους οποίους ακούει συχνά - πυκνά. Οι δύο πρόεδροι, Συνταγματάρχης Απόστολος Παπαπαρίσης (ΕΑΑΣ/Λάρισας) και Σμηναγός Κων-νος Λιούτας (ΕΑΑΑ/Λάρισας), ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην ανθρωπιστική αποστολή του Στρατηγείου, για το καλό των πολιτών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
του Απόστολου Παπαπαρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: