---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΕΑΑΣ προς τον κ. Πρωθυπουργό, με θέμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων στον Α.Ο.Ο.Α



     κ. Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας αναφέρω ένα, κατά τη γνώμη μου, πολύ σοβαρό οικονομικό θέμα που απασχολεί σημαντικό αριθμό ε.α. στελεχών, των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των, τα οποία έχουν λάβει από τον Α.Ο.Ο.Α. (Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών). Σημειωτέον ότι τα δάνεια αυτά είναι των 100.000 ευρώ, ο χρόνος αποπληρωμής 15 έτη, το επιτόκιο 2% (αυξήθηκε σε 2% από 1% την 1-1-2011) και η δόση 640,00€ μηνιαίως. Οι πρώτες αιτήσεις για επιμήκυνση υπεβλήθησαν από τις αρχές του 2011 και μέχρι σήμερα ουδεμία οριστική λύση και απάντηση έχει δοθεί. Αντί αυτού, το επιτόκιο αυξήθηκε από 1-1-2011. Τούτο δε ανακοινώθηκε στους δανειολήπτες στα μέσα του 2012 και κάποιες δόσεις του έτους αυτού αυξήθηκαν στα 840 ευρώ μηνιαίως και προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις και υποψίες ότι για λόγους κουρέματος έγιναν όλα αναδρομικά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο ΑΟΟΑ πρότεινε στην ιεραρχία αύξηση αποπληρωμής μόνο 5 ετών η οποία θα επιφέρει αμελητέα μείωση της δόσης.

     Η ΕΑΑΣ με έγγραφά της, τα οποία απέστειλε έγκαιρα στον Α.Ο.Ο.Α. και κοινοποίησε στην Πολιτική και Στρατιωτική Ιεραρχία, τα οποία και δημοσίευσε στην εφημερίδα της “Εθνική Ηχώ” ζήτησε να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για όσους επιθυμούν από τα 15 έτη που ισχύει μέχρι σήμερα  έως και στα 30 χρόνια και το επιτόκιο να επανέλθει από το 2% στο 1% για τους παρακάτω λόγους.

α. Δραστική μείωση των αποδοχών τους κατά 30% μέχρι τώρα ενώ προβλέπεται να φθάσει στο 50% σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα.

β. Όσοι αγόρασαν οικόπεδα ή σπίτια την δεκαετία του 2000, πλήρωσαν υπερτιμημένα ποσά ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να λάβουν και άλλα δάνεια από άλλους χρηματοπιστωτικούς φορείς και κινδυνεύουν να τα χάσουν.

γ. Οι περισσότεροι έχουν και άλλες υποχρεώσεις (τέκνα σε ηλικία γάμου - σπουδών κ.λπ.).

δ. Δεν μπορούν λόγω της κρίσης να πωλήσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο για να ελαφρώσουν.

     Σημαντικός αριθμός ε.α. Αξκών, παραπονέθηκε σε μένα προσωπικά, παρατηρώντας ότι πέραν των δραστικών μειώσεων στις αποδοχές τους, που προκαλούν την φτωχοποίησή τους ακόμη και σε ένα θέμα όπως το υπόψη του Α.Ο.Ο.Α. που αφορά καθαρά την ιεραρχία και αγγίζει και την Ε.Α.Α.Σ., όχι μόνο τους αγνοήσαμε αλλά αυξήθηκε και η δόση και το επιτόκιο. Στη δικαιολογία του Α.Ο.Ο.Α ότι υπάρχει πρόβλημα για την χορήγηση επόμενων δανείων από τον οργανισμό αν ο χρόνος αποπληρωμής αυξηθεί πέραν των πέντε ετών, θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

α. Αυτοί οι οποίοι θα λάβουν δάνεια, που εκτιμώ θα ζητήσουν λίγοι στο μέλλον, γνωρίζουν καλά τις οικονομικές εξελίξεις και θα προγραμματίσουν κατάλληλα τη ζωή τους.

β. Η αγοραστική αξία των χρημάτων που θα λάβουν λόγω της κρίσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν, των δανείων που ελήφθησαν την τελευταία δεκαπενταετία.

γ. Δεν φταίνε οι δανειολήπτες για το κούρεμα του Α.Ο.Ο.Α. αλλά η προηγούμενη διοίκηση που δεν έδωσε δάνεια για αρκετό χρονικό διάστημα και ο οργανισμός έτυχε κουρέματος 27 εκατομμυρίων ευρώ.

δ. Άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αύξησαν τον συνολικό χρόνο αποπληρωμής μέχρι και τα 40 χρόνια ανάλογα με την κατάσταση των δανειοληπτών.

     Κύριε πρωθυπουργέ, τελειώνοντας την υπόψη αναφορά, θα ήθελα να επισημάνω δύο συγκεκριμένα παράπονα Αξκών ε.α.. τα οποία με φόρτισαν ανάλογα.

Ο ένας μου είπε: “Όταν προ δεκαετιών έγινα μέλος του Α.Ο.Ο.Α., και άρχισα να πληρώνω τη συνδρομή μου από το υστέρημά μου ήλπιζα να μου δώσουν ένα οικόπεδο ή ένα σπίτι κάποτε σε λογική τιμή. Από παραλείψεις όμως και ανικανότητα των κομματικών στελεχών τα οποία τον διοίκησαν, όχι μόνο αυτό δεν συνέβη αλλά τώρα από τα δάνεια που ατυχώς πήρα και λόγω της μεγάλης δόσης που πληρώνω στον Α.Ο.Ο.Α. θα χάσω το σπίτι.

Ο άλλος τόνισε: “Τι κάνουν οι δικοί μας εκεί πάνω; Πώς το σκέφτονται και δεν μειώνουν τη δόση στο μισό όπως έγινε στις συντάξεις; Εμείς οι δανειολήπτες του Α.Ο.Ο.Α. της τελευταίας δεκαπενταετίας, με δόση 640 ευρώ μηνιαίως, είμαστε στην εντατική και αυτοί μιλούν για αυτούς που θα πάρουν δάνειο στο μέλλον. Ας επέμβει ο πρωθυπουργός που ξέρει από οικονομικά. Η Εφορία θα με βάλει φυλακή γιατί δεν έχω να την πληρώσω και χρημάτισα Στρατηγός”.

     Μετά τα παραπάνω, προτείνω η επιμήκυνση για αυτούς που έλαβαν δάνεια και επιθυμούν να γίνει ώστε ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί μέχρι και στα 30 χρόνια και η δόση να κατέλθει στο ήμισυ το δε επιτόκιο να επανέλθει στο 1%.

Αντγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος
             Πρόεδρος Δ/Σ ΕΑΑΣ

5 σχόλια:

beelovers είπε...

μπα στρατηγε για τα δανεια που πηρες απο τον ΑΟΟΑ σε νοιαζει! για τα δανεια απο το ΤΠΔ με 7% δεν βλεπω να λες κατι . φυσικα εχασες τον παχηλο μισθο σου και τωρα δεν μπορεις να δωσεις το 2% ενω εγω μπορω το 7% να το δωσω . δεν σε ειδα να φωναζεις οταν μου εκοψαν το 40% αλλα σε ειδα να ζωρηστικες πολυ οταν η ΕΑΑΣ Λαρισας εκαν μια πρα γματικα μεγαλη συγκεντρωση!

Apostolos είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ πρέπει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα που αφορούν αποστράτους ακόμα κι αν είναι μια μειονότητα μέσα στο σύνολο. Με τους κάτω των 55 ετών ξέρεις πολύ καλά ότι ασχολήθηκε και θα ασχολείται. Πως θα σου φαινόταν να μην ασχολείται με τη δικιά μας μειονότητα; Ψάξε όμως στις θέσεις της ΠΟΑΑΣΑ (θυμάμαι ότι είσαι από ΕΛΑΣ)πρόσφατη ανάρτηση στο blog. http://eaaslarisas.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3315.html δε βλέπω να τους κατακεραυνώνεις!!!

Apostolos είπε...

Αν θυμάσαι επίσης στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ ήταν εκεί. Άλλοι δεν ήταν.

beelovers είπε...

αποστολε απο το πυροβολικο ειμαι και ξερω τι λεω( δεν ειναι προσωπικο προς εσενα) παντα αυτο εκανε ο προεδρος. την μειωνοτητα κοιταγε

Apostolos είπε...

Συνωνυμία το ονοματεπώνυμο. Δηλαδή Βασίλη δε θέλεις να ασχολείται με τη μειονότητα των κάτω των 55;