---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Άνανέωση της Εντολής της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης,Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

     Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε σήμερα – Απόφαση 2089 (2013) – την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) και την επέκτασή της μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013. Η προηγούμενη ανανέωση της εντολής έγινε προ εξαμήνου, με την Απόφαση 2058 (2012) της 19 Ιουλίου 2012, οπότε αποφασίσθηκε η επέκταση της εντολής της UNFICYP μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.

     Παράλληλα, το Συμβούλιο παρότρυνε τις δύο κοινότητες – την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή –  να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την επανένωση της διαιρεμένης νήσου. Στην σχετική απόφαση που εγκρίθηκε με 14 ψήφους (το Αζερμπαϊτζάν απείχε) το δεκαπενταμελές ανώτατο όργανο του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό και δεν έχει οδηγήσει σε πλήρη και  διαρκή διευθέτηση.

     Η δύναμη UNFICYP έχει αναπτυχθεί στη νήσο από το 1964, όταν ανέκυψαν ενδοκοινοτικές συγκρούσεις. Στη σημερινή απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τις δύο πλευρές «να συνεργάζονται με την UNFICYP στην οριοθέτηση της ουδέτερης ζώνης και στην αύξηση της συμμετοχής οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων όταν απαιτείται.

     Επιπλέον, με την απόφασή του το Συμβούλιο ζήτησε την υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και την συμφωνία των δύο πλευρών, μεταξύ των άλλων, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στον στρατιωτικό τομέα καθώς και το άνοιγμα  σημείων διέλευσης. Επίσης κάλεσε όλες τις πλευρές να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις εκταφής της Επιτροπής Αγνοουμένων.

parisis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: